Kako izbrati manjše zlo? #Ajdapiše

Koga boš pa ti volil v nedeljo, povprašam. »Jah, saj veš, Natašo. Pač manjše zlo.«

In vprašam se – kdaj je postalo tako zelo sprejemljivo, da se tako velikokrat pogovarjamo o izbiri med slabim in slabšim v slovenski politiki? Kdaj je to postalo naša normala? Je bilo to od nekdaj ali kandidati v slovenski politiki postajajo vse slabši?

Tina Maze, Luka Dončič, Primož Roglič, Peter Prevc … To so našteti samo nekateri slovenski športniki, ki dosegajo vrhunske rezultate na svetovni ravni. Na mednarodnih tekmovanjih osvajajo odličja in so najboljši na svetu. Pa ni le šport – imamo tudi vrhunske dosežke na umetniškem področju, pa v družboslovju (filozofiji!), v znanosti dosegamo premike in navsezadnje ne pozabimo, da so marsikatera slovenska podjetja med najboljšimi v svoji stroki na svetovni ravni. Tudi naši startupi kljub slovenski nespodbudni zakonodaji dosegajo vrhunske premike – samo pomislimo tudi na ideje, ki se rodijo v Sloveniji, recimo domžalski Juicy Marbles. Zakaj tega ne dosegamo tudi v politiki? Zakaj v politiki nimamo teh vrhunskih ljudi?

Pravimo, da je politika kurba. Da je umazana igra. Da je vse korupcija. Da vsi, ki se spustijo v politiko, imajo zgolj svoje interese. Da nikomur ni zares mar za skupno dobro.

Kakšna je naša predispozicija za spremembo, če zares to mislimo in verjamemo? Kako bomo spodbudili mlade, da se lotijo političnih tem, če je naše mnenje o politiki tako slabo? Je možno narediti spremembe, če že vnaprej verjamemo, da spremembe niso možne?

Večkrat dobim pohvalo na zapise mojih kolumn, hkrati pa pobudo, vprašanje – kaj pa je rešitev? Na tem področju ni enostavne rešitve. Nasploh je svet zakompliciran, mi pa smo se preveč navadili, da je vse dolžine TikTok videa in Twitter sporočila. Nimamo potrpljenja, da bi razumeli: določene stvari so dolgoročne. To, kar delamo danes, vpliva na prihodnost. Morda traja tako dolgo, da niti ne bomo videli sadov našega dela. To, kar pa živimo, pa je produkt narejen v preteklosti. Rešitev je samo ena: sprememba. Če želimo spremembo, moramo nekaj narediti. Lahko pa tudi obupamo in rečemo, da ne bo nikoli boljše. Toda, kakšen smisel bivanja pa je v tem? Predvsem pa, mar nimamo odgovornosti do naših zanamcev, da jim ponudimo boljšo prihodnost?

Zato verjamem, da je skrajni čas, da nehamo s sprejemanjem slabih praks in da glasno ter jasno povemo, ko nekaj preprosto ni okej. Ni okej, da izbiramo med slabim in slabšim, ko govorimo o ljudeh, ki bodo vodili našo državo. Ni prav. Ne le, da si moramo želeti več – zahtevati moramo več. Predvsem pa verjeti, da če lahko blestimo na vseh področjih, lahko blestimo tudi na tem.

Ajda Vodlan (Ajda piše)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

Ajda piše tudi svoj tedenski novičnik (newsletter), na katerega se lahko naročite. Tako boste lahko na svoj e-mail vsak teden prejeli njeno kolumno, objavljeno na našem portalu in druge zapise, ki jih objavlja, hkrati pa boste lahko prebrali tudi bolj intimen zapis, ki ni objavljen nikjer drugje. Na njen tedenski novičnik se lahko prijavite tukaj.

 

Tagi