Dušanov tedenski meni: Teden požarov, poplav, jodlanja, glavobolov in kolesarjenja

19. del Dušanovega tedenskega menija

Živjo, družba. Spet je četrtek in čas za prerez ter mini analizo nekaterih najbolj zanimivih dogodkov preteklega tedna.

Bil je to teden, ki se je že začel dramatično, a je bil to le uvod v tisto, kar je še sledilo. V ponedeljek so se v Sibiriji zagorelo. Gozdni požari. Dim je v zadušljivo meglo ovil Jakutsk, sicer najbolj mrzlo mesto na svetu. Na območju velikem okrog 800.000 hektarjev, kjer je 51 naselij, je divjalo 187 gozdnih požarov. Na terenu je bilo dva tisoč gasilcev, katerim  je s helikopterji na pomoč priskočila tudi ruska vojska.

Le dan pozneje, pa so se zgodile najhujše poplave v zgodovini Nemčije. Z nemškega hidrometeorološkega zavoda so sporočili, da take količine dežja v tako kratkem času, v Nemčiji v zadnjih sto letih še niso zabeležili. Najmanj 157 ljudi je umrlo, v sosednji Belgiji je mrtvih najmanj 31. Poplave pa niso prizanesle niti Švici, Luksemburgu, Nizozemski in Avstriji. Poplave, ki jim je sledila še serija zemeljskih plazov so najhuje prizadele Severno Porenje, kjer leži tudi mestece Schuld, od katerega ni ostalo praktično nič, nemški finančni minister Scholz, pa je obljubil 300 milijonov evrov takojšnje pomoči.

Nekaj nenavadnega pa se zadnje čase dogaja v hrvaški vojski. V dobrem mesecu dni, je bilo med vojaki zabeleženo kar pet smrti. Vse skupaj je zavito v tančico skrivnosti in dlje kot traja tišina hrvaškega obrambnega ministrstva, bolj sumljivo postaja vse skupaj. Razumem, da eden vojak stori samomor. Ampak zgodbe o tem, da jih je kar pet naredilo samomor v enem mesecu, pač ne kupim.

Pojdimo mi zdaj na malce bolj vesele tematike, da ne zapademo v depresivno epizodo.

Veste, kdo je Damijan Sedar? Ne? Verjemite, do preteklega tedna tudi sam nisem slišal zanj. Vse do trenutka, ko je postal novi slovenski ambasador v BIH. Bila bi to zgodba, ki bi bila komaj vredna medijske omembe, če se Sedar na srečanju s predsednikom predsedstva BiH Miloradom Dodikom ne bi pojavil v opravi, ki naj bi bila slovenska narodna noša, a to v resnici ni. Gospod Sedar je s svojo opravo spominjal na planšarja z Velike planine, s tistim ogromnim klobukom, ki ga – kot se za situiranega diplomata spodobi – ni snel z glave niti med uradnim fotografiranjem in primopredajo. Ustni viri poročajo, da je Sedar celo malce zajodlal, Dodik pa je od šoka onemel. Včasih smo se mi smejali Bosancem, zdaj se oni ob tovrstnih diplomatskih sramotah in blamažah smejijo nam. Ampak Damjanu ni za zamerit. Kdor jodla, zlo ne misli.

Bil je to tudi teden, ko so poslanci v državnem zboru spet glasovali o zloglasnem zakonu o nalezljivih boleznih (ZNB – D). Tako nenavadnega dogajanja še nisem videl. Koalicija je minirala zakon, ki ga je sama poslala v parlamentarno proceduro, parlament je zakon s 44:42 celo sprejel, a je nato sledil veto v državnem zboru in padec zakona po ponovnem glasovanju. Dejstvo je, da je Janševa koalicija zadnje tedne dobila kar nekaj bolečih udarcev. Rezultati referenduma o vodi, so bili prva klofuta. Naslednja je bila neizvolitev Janševega človeka za ustavnega sodnika, diplomatski spor z Iranom, ki ga je naš predsednik vlade uspel zakuhati na račun svojih hitrih prstov na twitterju, ter veto državnih svetnikov na zakon. Zdi se mi, da našega predsednika vlade zadnje dni pogosto boli glava.

Današnji zapis pa kot običajno, zaključujem s športnim dogajanjem. Tadej Pogačar je drugič zapored zmagal na najbolj znani in cenjeni kolesarski dirki na svetu. Tour de France. In dokazal, da trenutno v kolesarski karavani nima resne konkurence. Surova dominanca fanta s Komende. Res redko videna zgodba v športu. Tako kot se redko zgodi, da bi se na naslovnici najbolj slavne košarkarske računalniške igrice znašel košarkar, ki ni Američan. Pa se je. Luka Dončić je prvi Evropejec, ki mu je to uspelo. Začela pa se je nova sezona prve slovenske nogometne lige. Enaintrideseta po vrsti. Zanimivo, da so v ligi kar štirje klubi z ljubljanske kotline (Radomlje, Domžale, Olimpija, Bravo). Radomlje so na prvi tekmi iztržile remi proti Bravu, Tabor s Sežane pa je presenetil aktualne prvake in Muro visoko premagal. Na drugi strani je Maribor po zaostanku z 2:0 uspel premagati Celje. Obeta se nam zanimivo prvenstvo.

Tako, to je za danes vse. Bodite dobro, pazite nase, pa se beremo naslednji četrtek.

Dušan Jambrošič

Kolumna avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi