Bomo to poletje imeli čas za dolgočasenje? #Ajdapiše

Oziroma bi morda morala vprašati – ali si bomo vzeli čas, da se bomo dolgočasili?

Poletni solsticij je tu, vrata šol se zapirajo in trume naloženih avtomobilov že drvijo proti hrvaški obali. Istra se polni s Slovenci, Ljubljana pa s tujimi turisti. Seznam dogodkov je dolg, vsak večer se lahko odpraviš na koncert na prostem, kino na prostem, pa še kaj bi se našlo. Dogajanja ni le dovolj, temveč preveč. Pa v to vštejmo še vse rojstne dneve, poroke in druge zabave, ki jih moramo obiskati. Za nas starokopitne je tukaj še kupček knjig, ki jih moramo prebrati. In kdaj bomo naredili vse to?

Poletje je čas dolgih dni, ko se radi pozno v noč še družimo in uživamo. Poletni večeri so nekaj najlepšega, ko se prav prijetno ohladi, pa je še vedno dovolj toplo, da sedimo zunaj. Vendar pa se jutranja budilka ponavadi prav nič ne prestavi in torej le manj spimo. Redkokdo si privošči siesto, čeprav je to že tudi pri nas poznana praksa iz tujine.

Če torej povežem – imamo vse več aktivnosti, počivamo pa v resnici nič kaj več. Včasih smo tudi več ležali na plaži, sedaj pa smo tudi v tem času bolj aktivni. Naše počitnice postajajo vse bolj zanimive, vse polnejše, več moramo videti in doživeti. Le redkokdo mi še reče, da je dva tedna »zgolj« ležal, počival, dobro jedel in kaj spil. Imamo torej počitnice, nimamo pa res nič več pravega dopusta, ko bi se dejansko lahko spočili.

Predvsem pa nimamo časa za dolgočasenje. Kdo še leži v viseči mreži več ur in zgolj gleda nebo? Si spočije oči in misli. Tega ne delamo več. Ves čas nekaj delamo, če pa ne delamo, pa ležimo, vendar si glavo polnimo z informacijami, ki jih najdemo na spletu. In niti ni tako zelo pomembno, kako kakovostne so te informacije – lahko beremo strokovno literaturo ali pa gledamo neke brezvezne posnetke na TikToku. Četudi gledamo slednje in se smejemo, si s tem polnimo glavo, jo utrujamo, ji ne damo počitka. Počitek v tej naši dobi informacij bi moral biti točno to – stop dotoku informacij v našo glavo. Nobenega gledanja posnetkov, nobenega branja. Nič. Popolnoma nič novega, samo strmenje v ta svet in obdelava tistih informacij, ki so v glavi. Počitek bi moral biti umirjeno dihanje. Počasno umirjanje naših misli in nato umiritev celega telesa. Dopust bi moral biti čas, ko nam adrenalin končno popusti.

Verjetno vsi poznate koga, ki zboli vedno točno na prvi dan dopusta. Zakaj? Ker adrenalin popusti. In če bi si to poletje vsi vzeli več časa za počitek, bi šele morda zares spoznali, kako utrujeni, iztrošeni in izčrpani smo. Čudimo se, koliko več je izgorelosti danes. Dejansko pa se niti ne čudimo pravi številki – izvemo zgolj za primere, ki so šli preko tiste »magične« meje izgorelosti in izčrpanosti ter niso več sposobni normalno funkcionirati. Koliko od nas pa je na tistih zadnjih obratih in se še silimo, še vztrajamo samo še malo … Še malo … Dokler žal ni prepozno.

Zato si želim in upam, da se bomo tega problema zavedali. Da bomo to poletje sebi in otrokom namenili čas, ko se dela popolnoma nič. Le počiva. Lepe poletne počitnice vam želim!

Ajda Vodlan (Ajda piše)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

Ajda piše tudi novičnik (newsletter), na katerega se lahko naročite. Tako boste lahko na svoj e-mail prejeli njeno kolumno, objavljeno na našem portalu in druge zapise, ki jih objavlja, hkrati pa boste lahko prebrali tudi zapis, ki ni objavljen nikjer drugje. Na njen novičnik se lahko prijavite tukaj.

 

Tagi