Ali korona prepovedi veljajo tudi za dobre decembrske može?

Upam, da vam je uspelo zajeti dobro žlico svežega, kot biser belega snega, še preden ga bo pobral dež. Mnogi so se z veseljem zapodili vanj: otroci, da so naredili ta pravega Snežaka, odrasli pa, da so očistili sneg pred hišo in poti do nje – nekako je treba premigati od sedenja okorele sklepe in mišice. Hribčki, ki jih pri nas res ni veliko, so hitro postali obljudeni in vriskajoče veselje otrok se je slišalo daleč naokoli. Nič za to, ker so naslednji dan sankališča bila olupljena do tal, saj bo Miklavž natresel novo pošiljko puha. Skoraj prepričana sem, da bo to za otroke najlepše darilo.

Te dni so, tako kot vedno v tem času, trgovine polne ljudi, vrste pred vhodi pa spominjajo na neke davne čase, ko je v mestih (recimo v šestdesetih letih v Ljubljani) bilo malo trgovin, priseljenih ljudi, ki so bežali iz vasi v tovarne, pa veliko. Pomembno dejstvo je bilo tudi to, da so trgovine delale ob sobotah do poldneva, v nedeljo pa so bile lepo zaprte, brez referendumov in političnega kupčkanja točk. Korona je v naš novodobni potrošniški ritem vnesla nekoliko zmede, ker se je pred vhodi trgovin treba preštevati in razkuževati nakupovalne vozičke. No, s tem v zvezi pa še opažanje iz ene izmed najbolj obiskanih trgovin, ki je ne bom imenovala: družina je hodila med vrstami razstavljenega blaga, hčerkica je hodila ob nakupovalnem vozičku, že nekoliko prevelik sin osnovnošolec pa je sedel v njem. Seveda s skibuckami na nogah. Sprva sem mislila, da bom, tako kot večina, obrnila glavo stran in si mislila svoje, a sem se vendarle oglasila in prijazno povprašala fanta, zakaj sedi s škornji v vozičku v katerega bom jaz (ali kdo drug) jutri dala kruh? Starša sta se spogledala, fantov izgovor o utrujenosti je zbledel v spoznanju, da to, kar počne res ni prav. Skobacal se je iz vozička brez upiranja ali jeze. Razumel je sporočilo in verjamem, da bo naslednjič premislil preden bo naredil kaj podobnega.

Če smo že pri decembrskih možeh ne morem, da ne bi z vami podelila šalo iz zadnje viber pošiljke, ki gre tako: »Letošnji veseli december bo bolj žalosten. Miklavž po navadi prihaja po noči in glede na prepoved gibanja po 21. uri … ga ne bo. Odpade Božiček s svojimi sanmi – zaradi prepovedi gibanja med občinami. Dedek Mraz je star možak, kar pomeni, da je v rizični skupini. Upanje obstaja le, če na »delo« pošlje svojega vnuka. Tudi jaslice bodo bolj klavrne: Marija, Jezušček, morda dve ovci. Jožefa ne bo, ker ne sme biti pri porodu. Pastirci iz drugih občin … imajo prepoved prehajanja med njimi. Sveti Trije Kralji pa bodo, kot nezakoniti migranti, obstali na meji.« Šala, ki je ogledalo naše realnosti, a ne pustimo si vzeti upanja!

Prepričana sem, da se bodo tudi tokrat v otroških rokah našla razna darilca: naj bodo skromna in prijazna do narave, predvsem pa naj prehitro ne odtavajo na smetišče. Raje naj si jih izmenjajo s prijateljčki, ko se jih bodo naveličali. Navsezadnje ni nič narobe, če se namesto vseh treh z darili potrudi le eden izmed mož. Tako se bodo otroci dobljenega darila veliko bolj razveselili!

Avtorica: Mimi Šegina

Komentarji uporabnikov
Tagi