Koledniki tudi letos na poti tisočih malih korakov

Po vsej Sloveniji poteka te dni Trikraljevska akcija. Vsako leto znova koledniki presenečajo s tisoč malimi koraki, ki so jih pripravljeni narediti od hiše do hiše po vaseh in mestih. S tem svojim prispevkom spreminjajo življenjske zgodbe veliko otrokom po vsem svetu.

Od leta 1994 se preko Misijonskega središča Slovenije obuja star običaj koledovanja, ki mu dodajajo pomen solidarnosti. Otroci in mladi, ponekod pa tudi starejši, kot koledniki hodijo od hiše do hiše, prepevajo in prinašajo blagoslov. Z zbranimi sredstvi vsako leto podprejo več projektov slovenskih misijonarjev.

Trikraljevska akcija poteka tudi v župniji Dob pri Domžalah, kjer koledniki župljanom in krajanom prinašajo blagoslov, obenem pa na podboje vrat napišejo začetne črke treh kraljev (Gašperja, Mihe in Boltežarja), ki so počastili novorojenega Jezuščka v votlini pri Betlehemu, tja pa jih je z Jutrovega vodila betlehemska zvezda. Hkrati se tudi pobirali darove, ki jih bo Misijonsko središče Slovenije nakazalo 12 slovenskim misijonarjem po vsem svetu za uresničitev njihovih različnih misijonskih projektov. Največ jih bodo namenili za gradnjo, obnovo in opremo šol, internatov, pomoč otrokom z ulice (Etiopija), v zdravstvene namene.

Koledniki so obiskali tudi našega bralca Antona Dimca, ki je ob tej priložnosti naredil dve fotografiji in spesnil lepo koledniško pesem, ki si jo lahko preberete v nadaljevanju.

Koledovanje

So prišli tudi koledniki do nas
in prinesli Božji glas.
Dete Božje je rojeno
in mir Zemlji podarjeno.

Vsakdo od njih je imel besedo tisto pravo,
da mlado leto vsem prinese spravo.
In da zvezda sreče ne ugasne,
da bi vsem ljudem poti bile bolj jasne.

Anton Dimc

Komentarji uporabnikov
Tagi