Klekljarska sekcija Društva Lipa Domžale vpisana na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Na Ministrstvu za kulturo je septembra letos potekala podelitev listine o vpisu za nosilce enot Klekljanje čipk v Sloveniji in Veščina suhozidne gradnje. Na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je vpisana tudi klekljarska sekcija Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale.

Sprejema in slovesne podelitve listine o vpisu, ki je potekala Ministrstva za kulturo, se je s strani Društva Lipa Domžale udeležila Marija Rupert – mentorica sekcije (krožka) klekljanja, ki je to veščino v društvo vpeljala in jo že od vsega začetka uspešno vodi.

Slovenija je leta 2008 ratificirala Unescovo Konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine, istega leta je začel nastajati tudi Register nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo. V Register sta med 72 enotami tudi veščini klekljanja v Sloveniji in suhozidne gradnje, ki sta bili novembra 2018 vpisani na Unescov Reprezentativni seznam kulturne dediščine človeštva. Gre za mednarodni seznam, ki odraža raznolikost nesnovne kulturne dediščine, osvešča o njenem pomenu in spodbuja dialog, ki spoštuje kulturno raznolikost.

Klekljarska skupina Slamnice se v Društvu Lipa Domžale ukvarja s staro umetnostjo klekljarskih del, vodi jih Marija Rupert, ki je v društvu tudi pričela s to dejavnostjo. Skupina vsako leto skupaj z veziljami iz Domžal in prostovoljkami Unicefa pripravi razstavo čipk, vezenin in punčk, na kateri pokažejo vedno kaj novega.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca, Društvo Lipa Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi