Kar v različnosti ločuje, v prepoznavnosti združuje

Včasih se zdi, kot bi bila kultura in umetnost prav posebni področji. Skrbni hraniteljici tistega nekaj, kar v različnosti ločuje in v prepoznavnosti združuje.

Kultura in umetnost vračata upanje in na subtilen način dramita iz sna. Na svojevrsten način nagovarjata in božata človeško dušo. Šepetata tisto nekaj, kar v človeku vzbudi posebne občutke. Najsibodi gre za navdušenje ali ne-strinjanje. Ne glede na to, pa kulturno in umetniško ustvarjanje človeka nikoli ne pustita ravnodušnega. Nagovorita in zapolnita tisto praznino, ki človeku povrne občutke in željo po življenju.

V želji, da bi stanovalcem obudili spomin na preteklost, mladim pa približali del kulturne dediščine, ki je morebiti še niso imeli priložnost spoznati in začutiti na specifičen način, so se v MGC Bistrica odločili, da znova v goste povabijo Folklorno društvo Groblje. Le to namreč že 12 let ohranja ter poustvarja folklorno izročilo Slovenije. Negovanje, ohranjanje in spoštljivo ravnanje s kulturno dediščino, je zelo pomembno.

Medgeneracijski prenos le te omogoča zunanjo prepoznavnost, sočasno pa spodbuja notranjo povezanost. Ohranja spomin na preteklost in prikazuje različnost. Tisto prepoznavnost, ki krepi pripadnost.

Prvotni program folklornega društva Groblje izvira iz folklornega izročila Gorenjske, kateremu so dodali še splete koroških in dolenjskih plesov. Nastopi v pestrih kostumih raznih regij Slovenije, so za občinstvo prav posebno doživetje. V želji, da bi se prenesla ljudska dediščina na mladi rod, so se odločili organizirati otroški folklorni festival »Pleši, pleši črni kos«.

Kot ostali dogodki, ki jih prirejajo v avli MGC Bistrica, bo tudi nastop Folklorne skupine Groblje brezplačen in odprte narave. Dogodka se lahko udeleži vsak, ki začuti, da si želi spoznati nekaj novega, doživeti nekaj neponovljivega ali obuditi spomin na nekaj že videnega.

Lepo vabljeni, da se jim pridružite tudi vi in sicer v četrtek, 6. januarja 2020 ob 16.00 uri v avli MGC Bistrica.

Avtor: Petra Petravič; Foto: arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi