Javorska energijska pot – Javorje

Športno društvo Javor iz vasi Javorje nad povirjem reke Temenice je uredilo Javorsko energijsko pot, ki je vsekakor nekaj posebnega. Poleg zemeljske zdravilne energije je tam tudi izjemno lepo urejena okolica, kjer so zasadili številne zdravilne rastline oziroma zelišča. Torej, ravno prav za izlet ob koncu tedna.

Strnjena vasica Javorje (560 m) z župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja leži v lepi prisojni legi pod Javorniškim hribom nad povirjem reke Temenice. Na bližnji, 630 metrov visoki Straži so ob turških vpadih zažigali grmade. Že od nekdaj so Javorje priljubljena izletniška točka Litijanov. Pod vasjo so odkrili predzgodovinsko gradišče in grobove.

Kot je navedeno v dokumentu, ki ga hrani župnijski urad v Javorjah, je že Valvasor v eni izmed svojih knjig omenjal to cerkev kot podružnico župnijske cerkve v Šmartnem pri Litiji leta 1680. Točen datum gradnje cerkve ni ohranjen, znano pa je, da je bila cerkev posvečena Marijinemu vnebovzetju leta 1726. Ta letnica je namreč vklesana v zidovje cerkve. Po ljudskem izročilu so na tem mestu najprej sezidali kapelico z oltarjem brezmadežnega spočetja, kipec Marije, stoječe na zemlji, okoli katere se ovija kača. Gradnja kapele je bila nekakšna zahvala za pomoč zoper kačjo nadlogo.

Javorska energijska pot vključuje šest energijskih točk na kraju, kjer je v 4. stoletju pred našim štetjem živelo keltsko pleme. Tri točke imenujejo tudi protistresne, objamete pa lahko tudi Javorski kamen in začutite njegovo pozitivno energijo. Zlasti je znana in priznana energijska točka za izboljšanje delovanja ledvic in sečil.

Projekt je podprla Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije in s tem omogočila dokončno ureditev energijske poti. Delo je bilo zato pospešeno do tolikšne mere, da je pot bila odprta za obiskovalce. Poleg gradbenih del na poti in ozelenitve so postavili klopi in usmerjevalne table ter poskrbeli za predstavitvene objave. Izdali so tudi zloženko o Javorski energijski poti.

Po dokončni ureditvi je mogoče obiskati šest energijskih točk in se sprehoditi med zelišči ob poti. Obiskovalci se hkrati lahko razgibajo tudi v neokrnjeni naravi. Ob poti je več kot štirideset vrtičkov z zelišči, nasad sivke in rastline keltskega horoskopa. Ko boste prehodili že dobršen del poti, ki je primerna za vsakogar, boste v dolini našli še manjši bajer z ribami, v katerega se steka živa ter čista in pitna izvirska voda.

Do vasi Javorje lahko pridemo skozi Litijo, Šmartno ob Litiji in mimo gradu Bogenšperk do Leskovice, kjer zavijemo desno in se vzpnemo proti Javorjam. Druga možnost je, da se po avtocesti pripeljemo do Ivančne Gorice in pot nadaljujemo skozi Šentvid pri Stični mimo Radohove vasi in Temenice do Leskovice, kjer zavijemo levo. Od Litije do vasi Javorje je 12 km, prav toliko pa iz Ivančne Gorice.

Več o Javorski energijski poti vam bodo povedali v Športnem društvu Javor na številki mobilnega telefona 041 614 536.

Javorska energijska pot je predstavljena tudi v knjigi Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije, ki jo je pripravil Primož Hieng  in je izšla v začetku septembra 2014.

Več informacij:

Športno društvo Javor
Javorje 23
1275 Šmartno pri Litiji
M: 041 614 536
E: janez.koncina@amis.net
www.srce-me-povezuje.si/sdjavor/

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Komentarji uporabnikov