Jakob J. Kenda: Apalaška pot – 3500 kilometrov hribov in Amerike

Literarna kavarna

Apalaška pot gre po istoimenskem pogorju, čez 14 ameriških zveznih držav na vzhodu ZDA. Dolga je nekaj prek 3.500 kilometrov in ima toliko skupnega vzpona, kot da bi se šestnajstkrat z nivoja morske gladine povzpel na Everest: 142 kilometrov. To je divjinska pot, na kateri je pohodnik celo teden dni daleč od prve naselbine, potopljen globoko v naravo ameriških gozdov. Spričo zahtevnosti, dolžine in starosti jo imenujejo mati vseh poti.

Na Literarni kavarni v Knjižnici Domžale so v torek, 12. februarja 2019, gostili Jakoba J. Kendo, edinega Slovenca, ki je prehodil Apalaško pot, ki poteka po istoimenskem pogorju, čez 14 ameriških zveznih držav na vzhodu ZDA. Dolga je nekaj prek 3.500 kilometrov. Jakob J. Kenda je v javnosti najbolj znan po svojih prevodih, predvsem Harryja Potterja. Kot doktor literarnih ved, avtor ali urednik je podpisan pod številne publikacije od antologij do beril. Za mnoge časopise in revije piše o literaturi in filmu ter predava. Pogosto ga pokličejo tudi, kadar se v kakšni kulturni instituciji pokaže potreba po kriznem menedžerju. Ena njegovih največjih ljubezni pa je pohodništvo in leta 2017 je kot prvi Slovenec prehodil Apalaško pot. Z avtorjem se je pogovarjala Bernarda Mal.

Skupaj z avtorjem sta preko fotografij, ki so se vrtele na projekcijskem platnu in v besedi predstavila roman »Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike«. Knjiga je kot vodnik, hkrati pa iskriv in iskren zapis o avtorjevem doživljanju te dolge pešpoti. Prek razgibanega dogajanja med pohodom prikazuje tudi posebnosti te divjinske poti, ameriške narave in pohodništva. Prek popotnih tovarišev, mest ob poti in ljudi, ki jih srečuje, pa razkriva sodobno ameriško stvarnost.

Ivan J. KendaKot, doktor literarnih ved, je kot avtor ali urednik podpisan pod številne publikacije od antologij do beril.

Ob izčrpnem, hudomušnem in včasih šaljivem pogovoru so obiskovalci izvedeli obilo informacij, zgod in nezgod, ki se pripetijo na poti. Apalaška pot je označena pohodniška pot na vzhodu ZDA, ki se razteza med Springer Mountain v zvezni državi Georgia in Mount Katahdinom v državi Maine ter velja za najdaljšo neprekinjeno pohodniško pot na svetu. Vsako leto jo vsaj deloma prehodita dva milijona ljudi, izraz »thru-hike« pa označuje tiste pohodnike, ki jo prehodijo v celoti oziroma v eni sezoni, traja pa pet do šest mesecev. Apalaška pot je na neki način res kot ustvarjena za to, da je popoln dolgčas: to ni pot, kakršna je, recimo, naša transverzala, ki je en sam  razglednik za drugim, pa silne stene  in obljudene doline. Kot je dejal Jakob, je Apalaška pot samo zelena, neverjetno zelena, in mesece gledaš v to zeleno, kot bi stal tik pred šolsko tablo. Pot je speljana po divjini, kjer srečaš ogromno črnih medvedov, kač in drugih živali, dežja je tudi obilo.

Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike.

Avtor knjige je še zaupal, da pot osnovna pričakovanja tudi preseže. Bistven presežek je, da urejenost poti ne krni kaj dosti dejstva, da gre pot večinoma po hudo odročni divjini. To je torej pot za pogumnega pohodnika. Za tistega, ki s spalnico, shrambo in kuhinjo na ramah brez težav hodi po pravem, divjem gozdu. Večinoma čisto sam. Daleč od pomoči. In blizu čisto pravim divjim živalim.

Še veliko hudomušnih pripovedi so obiskovalci slišali, Voditeljica Bernarda Mal pa je iz knjige prebrala nekaj odlomkov. Pogovor z Jakobom J. Kendo si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi