Iz teme v svetlobo

Včeraj zvečer je bila v Menačenkovi domačiji  v Domžalah otvoritev razstave: "Iz teme v svetlobo", avtorja  Marijana Vodnika iz Domžal, ki že desetletja kleše v kose debla na način, da ohranja ves energetski potencial dreves in njihovo v življenju zaznano sporočilnost ujeto še v času njihovega življenja.

Marijan Vodnik je namreč marsikatero umrlo drevo odrešil pozabe ter na svojstven način z dletom in batom v njem obudil novo življenje. Zanimivo je opazovati, kako se kos lesa v procesu obdelave pod njegovimi veščimi rokami preobrazi iz sebe v samo sebe.

Marijan svoje izpovedi v lesu izraža izrazito simbolično. Že samo drevo velja za simbol razmerij med zemljo in nebom, kajti njegove korenine segajo v tla, njegove veje pa se dvigajo v nebo. Les se od drugih materialom loči po tem, da raste, da se razvija in zato je v zgodovini prerasel v mnoge simbolne pomene. Namreč trenutek prehoda drevesa v les je trenutek njegove smrti. A hkrati za avtorja pomeni začetek novega. Od tod tudi poimenovanje njegovega zadnjega cikla "Iz teme v svetlobo", kjer je predstavljenih osemnajst njegovih del – skulptur iz šestnajstih različnih vrst lesa.

Marijan  je vsekakor prepričljiv pripovedovalec, ki zna v svoja dela preliti lastno filozofijo življenja. Zato vedno skuša svoja razmišljanja ob klesanju napisati v obliki akrostiha naslova dela. V njem si prizadeva doseči sozvočje med estetskim in izpovednim nabojem svojih del, posvečenih iskanju bistva človekovega obstoja.

V kulturnem programu na otvoritvi razstave v polni Menačenkovi domačiji  je sodelovala tudi ljudska pevka Silva Kosec.

Razstava bo odprta do 25. januarja 2013, in sicer ob delavnikih od 10. do 11. ure in od 17. do 19. ure, ob sobotah pa od 10. do 11. ure. V tem času bo Marijan Vodnik tudi prisoten v Menačenkovi domačiji, kjer ga boste lahko opazovali pri njegovem delu in ga hkrati lahko tudi marsikaj povprašali o njegovih delih.

 


 

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov