Irish Fest v Domžalah

Irski, ki je poraščena z bujnimi travniki in pašniki, zaradi tega pravijo zeleni otok. Izredno pestra in zanimiva pa je tudi zgodovina in kultura te dežele. Za vse tiste, ki to deželo, njeno zgodovino in kulturo ne poznajo, pa je bila včeraj idealna prilika, da jo pobližje spoznajo. Kulturno društvo Bog Bards iz Domžal je že drugič v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, organiziralo Irish Fest. Gre za edino tovrstno prireditev v Sloveniji, ki je namenjena promociji irske glasbe, zgodovine, kulture in plesa.

Na prireditvi sta nastopila glasbena skupina Bog Bards in Šola Irskega plesa Ljubljana. Z recitalom pa se je predstavila mlada nadobudna pesnica Metka Drča z recitalom.

Obiskovalci so bili deležni pristnega irskega vzdušja, ki sta ga pričarala glasba in ples, svoje pa je dodal tudi ambient. V programu, ki so ga pripravili, so se sprehodili skozi celotno zgodovino Irske; od prvih naselitev do danes.

Glasba je bila aplicirana na določeno zgodovinsko obdobje, vse skupaj pa so dopolnili s spremno besedo, tako da je poslušalec dobil dober vpogled v določeno zgodovinsko obdobje. Tako so glasbeniki obiskovalce  popeljali od zgodnjega srednjega veka, pa vse do začetka 20. stoletja; v čas irskega uporništva, teženj in boja za neodvisnost Irske od Anglije. Seveda pa ni šlo brez whiskeya, ki je omenjen v mnogih pesmih. Plesalke Šole irskega plesa pa še dodatno popestrile dogajanje.

Izjemno zanimiva prireditev, na kateri so glasbeniki na prijeten način obiskovalcem približali irsko kulturo, zgodovino in ples. Ob tem je potrebno dodati, da je šla izvajana glasba izredno lepo v ušesa in je pričarala res tisto pravo irsko vzdušje.

Več fotografij pa si lahko pogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov