Igra in biseri Bogdana Biščaka: Kako sem hčerki z alpinizmom razložil življenje

Srečanja z ustvarjalci

Na februarskem Srečanju z ustvarjalci so v Knjižnici Domžale gostili Bogdana Biščaka, ki je eden izmed vidnejših predstavnikov alpinistične generacije „osemdesetih“, svoja najlepša doživetja pa je delil s tako imenovano „postojnsko četverko“. V njegovi prvi knjigi »Igra in biseri«, ki jo je na srečanju predstavil, izdala pa jo je založba Sidarta, je alpinizem prepleten v pogovor s hčerko: o vrednotah, smislu, presežnem in spoznavanju bistva življenja in bivanja. Pogovor z gostom je vodila Cveta Zalokar.

V organizaciji Knjižnice Domžale in Cvete Zalokar je v  ponedeljek, 11. februarja 2019, potekalo dogodek Srečanje z ustvarjalci, na katerem je gost Bogdan Biščak predstavil svoje alpinistično življenje v besedi in fotografiji, saj se je ob fotografijah, ki so se vrtele na projekcijskem platnu ter podrobnem in zanimivem predavanju, lotil svojih najlepših doživetij v gorah širom sveta. Bogdan Biščak, rojen 1958, je eden izmed vidnejših predstavnikov alpinistične generacije »osemdesetih«. Generacije, ki je v 80. letih, to je v času, ko je bil alpinizem vse, slovenski alpinizem postavila v vrh svetovnega. Plezal je v Alpah, Andih, Himalaji in Karakorumu. Skupaj z Radom Fabjanom in Matevžem Lenarčičem so kot prvi Slovenci priplezali na vrh Fitz Roya in Cerro Torreja, kot član odprave v Karakorum se je – tako kot Viki Grošelj, Pavle Kozjek in Andrej Štremfelj – v enem tednu povzpel na dva osemtisočaka: Broad Peak in Gasherbrum II. Plezal je skoraj izključno v ozkem krogu prijateljev, kar je odločilno oblikovalo njegovo alpinistično izkušnjo. Svoje alpinistične dosežke pa je začel s postojnsko četvorko, v kateri so bili Bogdan Biščak, Igor Škamperle, Igor Mezgec in Rado Fabjan.

V drugem delu pogovora sta se z moderatorko Cveto Zalokar podala na pot ustvarjanja knjige »Igra in biseri«, kjer v poetičnem in duhovnem tonu opisuje svoje pogovore in razmišljanja s svojo hčerko na temo alpinizma in vsakdanjega življenja. Avtor Bogdan Biščak v knjigi razgrne delovanje v zelo plodnih plezalnih dnevih »postojnske četvorke«, literarno prepletenih z intimnim pogovorom hčere in očeta, o vrednotah, presežkih in čisti duši, ki prefinjeno odstira tančice spoznanja in bogastvo življenja; strastno življenje alpinista in njegovo nevarno igro.

Predstavljena knjiga je zato lahko tudi kot nekakšen Biščakov učbenik življenja, iz katerega lahko vsak bralec zase izlušči preizkušnje življenjskih modrosti. Zato ta knjiga ni samo knjiga za alpiniste in ljubitelje plezanja, ampak je izpoved o plezanju po življenju in medosebnih odnosih med hčerko in očetom. Je nevsiljiv prikaz, kako lahko plezamo skozi življenje, ne da bi se preveč zaplezali v svoj lasten svet. Navdihujoče branje, ki nudi številne iztočnice za samospraševanja in pogovore.

Pogovor z Bogdanom Biščakom si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi