Gozdna knjiga Špele Kaplja

Gozdna knjiga je plod projekta, v katerem je Špela Kaplja s skupino Zelenih ambasadorjev raziskovala svet gozda. Nastal je priročnik, ali kakor ga sami imenujejo "prisrčnik" za potepe v gozd. Namenjen je staršem in pedagogom – vsem, ki želijo obuditi otroka v sebi ali skupaj s svojimi otroki obuditi vez drug z drugim in z naravnim svetom. Pogovor z avtorico je v sklopu "Srečanja z ustvarjalci" vodila Cveta Zalokar.

"Gozdna knjiga so vaje globoke ekologije za pristno povezavo z naravnim svetom in priročnik globoke ekologije za delo z mladimi v naravnem okolju, obogaten s primeri iz prakse ter otroškimi prispevki," je v Knjižnici Domžale v ponedeljek, 22. maja 2017, v sklopu Srečanja z ustvarjalci dejala Špela Kaplja, avtorica knjige.

Terra Anima (Duša Zemlje) je košček sveta na obrobju Radomelj, ki so ga ustvarile ženske roke treh mladih deklet: Špele Kaplja, Neje Mete Rojc in Tine Demšar, ki so se združeno udeležile predstavitve knjige.

"Gozdna knjiga je 3 v 1 – pravljična, praktična in navdihujoča, vsebuje ideje za gozdne aktivnosti in vaje, razigrana besedila otrok in pravljice za aktivnosti z otroki v gozdu. Zelo uporabna je za starše, gozdne pedagoge in učitelje. Skratka, za vse, ki želijo obuditi otroka v sebi ali skupaj s svojimi otroki obuditi vez drug z drugim in z naravnim svetom! Predvsem si želimo, da bi se metodologija, vaje, aktivnosti in vsebina knjige razširila tudi v osnovne šole in druge centre izobraževanja. Ponujamo programe oziroma delavnice za otroke, organiziramo pa tudi delavnice usposabljanja za pedagoge," pripoveduje Špela Kaplja, pisateljica, pravljičarka in voditeljica delavnic, ki z vsem kar počne želi približati čarobnost narave malim in velikim otrokom.

Napisala je že več knjig za otroke. Zadnji dve, Kako ozeleni Srce in Gozdna knjiga, namenjeni opogumljanju in spodbujanju otroškega povezovanja z naravnim svetom, sta izšli v okviru Društva za globoko ekologijo Terra Anima katerega soustanoviteljica je tudi sama. Njeni nastopi in delavnice izhajajo iz korenin pripovedovanja kot zdravilne umetnosti, svetega klovna in poglobljene ekologije, predvsem pa so vse pravljice, ki jih pripoveduje njeno avtorsko delo. Z njimi daje glas Naravi in na pravljičen način razkriva biološke, ekološke in mitološke skrivnosti posameznega naravnega junaka, gozdnega bitja, živali ali pa rastline. S svojimi pravljicami nastopa na mednarodnih festivalih pravljičarstva in v okoljevarstvenih organizacijah, je pa tudi ena izmed dvajsetih pravljičarjev mednarodnega Sveta za pravljičarstvo in mir.

Zelo zanimiv pogovor, za katerega upamo, da bo spodbudil tudi vrtce in šole, da si nabavijo to knjigo ter z njo s poučnim in zanimivim branjem razveselijo otroke. Sedaj je tudi že skoraj konec šolskega leta, počitnice pa so pred vrati in marsikateri otrok ne bo videl morja, lahko pa se med počitnicami udeleži taborov na podlagi razpisov za družine in otroke, ki jih bodo organizirala mlada zagnana dekleta. Tako boste spoznavali gozd, cvetoče travnike in polja, družili se boste z konji in še in še …

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov