Godba Lukovica praznovala 15-letnico

Aprila je minilo petnajst let, od kar so glasbeni zanesenjaki v dolini Črnega grabna uradno ustanovili godbo. Iz skromnih začetkov je zrasel zavidanja vreden petdesetčlanski pihalni orkester, ki je sredi junija organiziral slavnostno prireditev v počastitev omenjene obletnice delovanja. V goste so povabili Pihalni orkester Občine Šenčur, ki tako kot lukoviški sodi med mlajše slovenske orkestre, saj je lani praznoval deseto obletnico delovanja, Pihalni orkester Marezige iz Mestne občine Koper in sosednjo Godbo Domžale.

Vsi štirje orkestri so se zbrali na vrhu Prevoj in nato eden za drugim v povorki krenili proti prireditvenemu prostoru na igrišču v Šentvidu pri Lukovici. Nato so sledili koncerti posameznih orkestrov Šenčur, Marezige in Domžale, ki so se zbranim poslušalcem predstavili z zelo kakovostnim programom zabavnih skladb, kjer ni manjkalo solističnih vložkov. Kot zadnja se je predstavila slavljenka, Godba Lukovica, pod vodstvom dirigenta Petra Šale. Prvo skladbo je izvedla skupaj s kar tremi pevskimi zbori: Šentviški zvon, Mladost in Janko Kersnik. Sledila je skladba, v kateri so se predstavili trije solisti na klarinetu in nato še pet godbenikov, ki so ubrano zapeli Rženovo Tinko ob spremljavi kolegov iz orkestra. Za konec glasbenega programa je Godba Lukovica izvedba še venček skladb ansambla Svetlin, katerega člani so se tudi priključili igranju.

Ob jubileju je prisotne pozdravil župan Občine Lukovica Matej Kotnik, ustanovni član Godbe Lukovica in njen prvi tajnik. V govoru se je spomnil nastanka društva in pozdravil tiste prisotne, ki so bistveno prispevali k temu, da je orkester zaživel in se začel razvijati. Zahvalo vsem prisotnim, gostom, častnemu članu Tonetu Juvanu in nastopajočim godbam je izrekel predsednik Godbe Lukovica Bojan Andrejka. V pogovoru ob tem prazniku nam je povedal: »Vesel sem, da se godba razvija v tej smeri in da smo lahko v vseh pogledih konkurenčni tudi orkestrom z veliko daljšo tradicijo. Zahvala vsem podpornikom in predvsem članom orkestra, ki s svojim prostovoljnim delom in časom prispevajo, da se glas naše glasbe sliši vse glasneje in vse dlje. V obdobju zadnjih petih let smo veliko storili predvsem na področju pogojev dela.«

Godba Lukovica je vse od njenega nastanka izjemno napredovala. V zadnjem obdobju je bilo veliko pozornosti in tudi sredstev namenjenih izgradnji lastnih prostorov, v katere so se godbeniki vselili pred tremi leti. Poleg pogojev za delo je zaznati izboljšanje tudi na področju števila članov in kakovosti izvajanja skladb. Godba nastopa na praktično vseh prireditvah v Občini Lukovica in prireja tradicionalne nastope na predvečer prvega maja ter novoletne koncerte v Lukovici in Šentvidu. V mnogočem je že prerasla meje domače občine. Stkala je mnogo vezi po Sloveniji in tudi izven naše domovine. Ob tradicionalnem sodelovanju z avstrijsko godbo iz St. Lambrechta je obiskala tudi dve prijateljski godbi na Hrvaškem.

Avtor: Leon Andrejka; Foto: Dušan Jemec; Video: Godba Lukovica
Komentarji uporabnikov