Gautri – kovana čipka prepletena z nitjo

V prostorih društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, je klekljarska skupina Slamice, v sodelovanju z veziljami iz Domžal in prostovoljkami Unicefa pripravila skupno razstavo čipk, vezenin in punčk. Razstavo zanimivih izdelkov iz čipk in vezenin, ob katere so dodali še punčke iz cunj, pripravijo vsako leto, ob tem pa razstava vedno nosi neko rdečo nit. Letos je bila to kovana čipka – Gautri.

Klekljarska skupina Slamnice se v Društvu Lipa Domžale ukvarja s staro umetnostjo klekljarskih del, vodi jih Marija Rupert, ki je v društvu tudi pričela s to dejavnostjo. Skupina vsako leto skupaj z veziljami iz Domžal in prostovoljkami Unicefa pripravi razstavo čipk, vezenin in punčk, na kateri pokažejo vedno kaj novega. Letos, razstava je bila že sedmič zapovrstjo, je bil poudarek na kovani čipki – gautri.

Predsednik Društva Lipa Domžale Marjan Ravnikar je v uvodu odprtja razstave dejal, da je razstava nastajala skozi celotno šolsko leto, obiskovalci pa si lahko ogledajo zanimive izdelke ročnih spretnosti ustvarjalk. Na razstavi so poleg čipk in Unicefovih punčk na ogled tudi vezenine domžalskih vezilj, ki jih vodi Ana Burnik. Ravnikar se je vsem ustvarjalkam in njihovim mentoricam zahvalil za pripravo čudovite razstave ter citrarkam in kitaristkam, ki so poskrbele za glasbeno obarvan kulturni program.

Posebni gostje na odprtju razstave so bili oskrbovanci Varstveno delavnega centra Tončke Hočevar Ljubljana, ki se razstave udeležijo vsako leto.

Ana Vrtovec Beno, mentorica etnologije v Društvu Lipa je povedala, da človeška ustvarjalnost ne pozna meja: »Etnologi pravimo, da so dediščina tiste lepote, mimo katerih velikokrat hodimo, pa jih sploh ne opazimo. Izpostavila bi eno takšno lepoto, za katero pravim, da jo malokdo vidi, je pa del naše vsakdanjosti. To so detajli na hišah, kot so gautri – okenske rešetke, ki jih imamo za samoumevne.« Gautri so imeli najprej varovalno funkcijo, nato pa so po njenih besedah dobili tudi lepotno funkcijo. Zaradi tega so kovači izdelovali lepe in okrašene gautre, ki so polepšali domove. »V etnologiji gautrom pravimo, da so kot čipka. Ko boste hodili po Sloveniji, si le oglejte gautre, ko jih boste opazili. Na tej razstavi pa si lahko ogledate gautre, prepletene z nitjo v čipki, za kar bi res lepo pohvalila skupino kljekaric,« je še povedala Ana Vrtovec Beno.

V kulturnem programu na odprtju razstave čipkarskih del, ki si jo je v prostorih Društva Lipa Domžale (Ljubljanska 58, Domžale) možno ogledati še v soboto, 18. in v nedeljo, 19. maja 2018, med 10. in 18. uro, so sodelovale citrarke in kitaristke Društva Lipa, ki jih vodi Damjana Praprotnik. Posebni gostje na odprtju razstave so bili oskrbovanci Varstveno delavnega centra Tončke Hočevar Ljubljana, ki se razstave udeležijo vsako leto.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi