Gasilski dan s PGD Radomlje

V soboto se je v Radomljah zaključilo leto za vso gasilsko mladino. Letos so se Radomeljski gasilci lotili zaključka malo drugače, saj so organizirali celodnevne aktivnosti. Le-te pa so prilagodili starostnim skupinam.

Mladinci in pionirji so v prvi delavnici spoznali opremo in vozilo GVC16/25, za nameček pa so izvedli napade z različnimi tipi cevi. Za zaključek pa je sledila ''pena party'', ki je bila prava atrakcija, saj otroci ne vidijo gašenja z njo vsak dan. Medtem ko so se starejši vrteli okoli vozila, so najmlajši iz Gasilske male šole, katero je PGD Radomlje v letošnjem šolskem letu prvič organiziralo za otroke od 3 do 6 let, obiskali CZR Domžale in tako bili prvi skupinski obiskovalci novoustanovljenega zavoda. Izmena z g. Martinom Juterškom je otrokom pokazala ves postopek od prejema klica do oblačenja, izbire ustreznega vozila in tudi gašenja.

Ko so se vsi otroci zbrali na ploščadi pred gasilskim domom po končanih delavnicah je sledil ''Lov za zakladom,'' sestavljen iz več spretnostnih iger. Čas se je bližal 12. uri in otroci so lačni sedli h kosilu in se tako pripravili za popoldanski del. Mladinci in pionirji so se po kosilu odpravili k potoku in spoznali delo z motorno brizgalno, razpeljali cevovode ter bili priča nizkemu vodostaju. Kaj hitro so ugotovili, da lahko strugo poglobimo s priročnim bagerjem (lopato). Mlajši otroci pa so si ogledali nekaj epizod Gasilca Sama, nato pa so se pridružili ostalim pri potoku in podirali tarče. Najmlajši bi se morali srečati tudi z vodnikom in reševalnim psom, a je bil obisk zaradi mednarodnega tekmovanja FACE v Ljubljani odpovedan. Dobili pa so obljubo da jih kuža in vodnik prideta obiskati jeseni, ko bo gasilska mala šola ponovno odprla vrata otrokom.

Vodne igre so bila naslednja točka v popoldanskem delu, a so se proti koncu sprevrgle v pravo ''vojno'', saj je poveljnik društva Borut Kaplja otroke izzval s pravo vodno zaveso. Ni pa vedel, da so otroci oboroženi z vodnimi pištolami in baloni ter tako dobil hladen tuš. Sledili so vsesplošni boji med vsemi generacijami članov, otroci pa so neizmerno uživali in se hladili v res vročem dnevu, ki se je zaključil ob 17.00.

Predsednik Komisije za mladino PGD Radomlje Peter Opara je povedal, da je zelo zadovoljen z odzivom, ne glede na to da je že precej otrok na zasluženih počitnicah. Vremenske razmere niso omogočale, da bi ta dan izvedli preje, poveljnik Borut Kaplja, ki je ta dan zasnoval, pa se zahvaljuje vsem svojim članom in članicam, ki so sodelovali, ter CZR Domžale, ki je sprejel otroke in jim omogočil vpogled v delovni dan poklicnega gasilca.

Celotno foto galerijo si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Aleksander Stefanović; Foto: Borut Kaplja
Komentarji uporabnikov