Gasilci so Rajka Novaka iz Rov ob njegovi 50-letnici zalili z vodo kar dvakrat

V torek zvečer 30. julija 2013, so bila Rova pri Radomljah na nogah. Domači gasilci in gasilci iz celotne Gasilske zveze Domžale ter prijatelji in sokrajani so Rajku Novaku, nekdanjemu predsedniku Gasilske Zveze Domžale, ob njegovi 50-letnici, pripravili nekaj presenečenj, kot se za takšno okroglo obletnico spodobi.

Najprej so sokrajani pred njegovo hišo pripeljali veliko smreko, ki so jo nato hitro spremenili v mlaj z vsemi dodatki, ki gredo nanj. Tako na vrhu ni manjkala slovenska zastava in seveda gasilski grb, kot se za pravega gasilca spodobi, pa seveda tudi letnica, ki jo slavljenec obeležuje. Ker je bil mlaj izredno velik in ker je bilo na sporedu še kar nekaj presenečenj, so mlaj postavili s hidravliko.

Kmalu zatem, ko je stal mlaj so z gasilskimi vozili pridrveli domači gasilci, ki so pripravili gasilski napad z vodo, s katero so zalili mlaj in seveda tudi slavljenca, ki je stal pod njim. Nato pa je na Rova pridrvelo več gasilskih vozil iz celotne Gasilske zveze Domžale. Gasilci v dihalnih aparatih so Rajku dali masko s kisikom in ga pospremili do gasilskega vozila z lestvijo, s katero so ga dvignili visoko v zrak, gasilci pa so ga nato zalivali z vodo. Sledil je postroj, kjer so domači gasilci Rajku prebrali pismo, nato pa so mu čestitali in izročili darila, kjer ni manjkal kip sv. Florjana in seveda poseben gasilni aparat, ki je namenjen gašenju »posebnih požarov.« Seveda je Rajko poskrbel tudi za pogostitev, ki je bila v gasilskem domu na Rovah. Za konec pa je nebo razsvetlil še ognjemet.

Rajku je prišlo čestitat vso vodstvo Gasilske zveze Domžale, vodstva gasilskih društev, župan Občine Domžale Toni Dragar in načelnik oddelka za premoženjske zadeve Peter Gubanc.

Skoraj ves čas dogajanja je imel Rajko na sebi »banko« v kateri je imel cviček. Gre za poseben leseni sod, ki ga je dobil za leto dni, kot zmagovalec – pridelovalec cvička, saj je njegov cviček zmagal na 17. Šmarješki cvičkariji. Pred dobrim letom je Rajko z družino namreč kupil vinograd v Mevcah in postal vinogradnik. Uspeh s svojim pridelanim cvičkom pa je dosegel že v prvem letu pridelovanja. Kot je povedal, gre zasluga za tak uspeh celi družini in dobremu mentorju, izkušenemu vinogradniku Marku Cvelbarju, ki je njegov sosed v gorici. Od lanskega šampiona cvička je tako za leto dni dobil »banko«. Na njej pa so zapisana vsa imena dosedanjih zmagovalcev cvička. Tudi Rajkovo ime.

V obdobju med 2008 in 2013 je bil Rajko Novak predsednik Gasilske zveze Domžale. Zaradi službenih obveznosti, se je letos odločil, da prepusti mesto predsednika, sam pa bo gasilcem pomagal še naprej po svojih najboljših močeh. Na gasilski zvezi Domžale sedaj opravlja funkcijo podpredsednika. Že več kot šest let je direktor slovenske podružnice korporacije Oracle. Njegov hobi pa je sedaj tudi vinogradništvo.

Rajku čestitamo za okrogel jubilej in mu želimo še na mnoga leta!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov