Ganljiv in nepozaben koncert ob materinskem dnevu in v čast Ansamblu Mihe Dovžana

Tudi letošnji materinski dan smo v Domžalah obeležili z velikim koncertom, ki je bil poleg mamam posvečen tudi v čast Ansambla Mihe Dovžana, ki skozi vsa leta svojega delovanja sodi med najsvetlejše bisere domače glasbe, le-te pa so obiskovalci, ki so do zadnjega kotička napolnili Športno dvorano Domžale, odkrivali na ganljivem koncertu, ki so ga poimenovali »Pri naši mami«.

Radio in televizija Veseljak je v sodelovanju z Občino Domžale v nedeljo,17. marca 2019, v Športni dvorani Domžale pripravila veliki koncert ob materinskem dnevu in v čast Mihe Dovžana in njegovemu ansamblu, ki je bil poklon izjemnim ustvarjalcem glasbe in praznik citrarjev. Skrbno izbrani nastopajoči so skozi večer spet obudili večne melodije in se trudili, da so zvenele čimbolj pristno. Prav zaradi tega je bil koncert posebno doživetje za vse zbrane, prelepe zimzelene melodije pa so orosile marsikatero oko.

Koncerta sta z obiskom počastila tudi predsednik Vlade RS Marjan Šarec in župan Občine Domžale Toni Dragar. Šarec je v ganljivem govoru izpostavil neprecenljivo vlogo Dovžana pri ohranjanju citrarske dediščine in slovenske pesmi, ki nam je ne more vzeti nihče.

Na velikem koncertu »Pri naši mami« so večne melodije obudili in poskrbeli za posebno doživetje: izbrani citrarji Citrarskega društva Slovenije, Alpski kvintet, Trio Roberta Smolnikarja, Ansambel Banovšek, Mladi korenjaki, legendarna Avsenikova pevka, Joži Kališnik, Skupina Eros, Kvartet Svit z Marino, Kvartet Pušeljc, Klapa Skala …. in druga velika glasbena presenečenja. Koncert sta povezovala Nina Cestnik Pavlič in Tony Carter. 

Vrhunec večera je bil trenutek, ko so obiskovalci koncerta na odru po dolgem času lahko občudovali Miho Dovžana in citre, ki izpod njegovih prstov zvenijo izjemo milozvočno. Miha je tisti citrar, ki je temu instrumentu dal dušo in tisto pravo veljavo v slovenskem glasbenem prostoru. Mihu so se na odru pridružili tudi vsi glasbeniki, ki so v vseh teh letih sodelovali z njim. V Imenu Radia Veseljak je Simon Golobič Mihi podelil zlato ploščo. To pa je prejel tudi Mirko Poličar iz Vokalnega kvinteta Gorenjci iz Naklega, ki je bil nepogrešljivi del ansambla Mihe Dovžana.

Na koncertu so predstavili tudi novo knjigo pisatelja Ivana Sivca o Ansamblu Mihe Dovžana z naslovom Fant z zlatimi prsti, ki je izšla v sodelovanju z Radiem Veseljak.

Poleg mamam, ki bodo kmalu praznovale svoj praznik, je bil veliki koncert namenjen tudi Ansamblu Mihe Dovžana. Ansambel s svojo izvirnostjo predstavlja enega od glavnih stebrov domače glasbe, ki temelji na ljudskem melosu avtorske glasbe. To glasbo je ljudem na razumljiv način podajal instrumentalni trio s citrami in ubrano petje moškega vokalnega kvinteta, občasno tudi samo kvarteta, s pevko oz. ženskim vokalnim duetom. Lahko bi tudi rekli, da od vseh ansamblov domače glasbe prav Dovžanov zveni najbolj slovensko. Zven citer je namreč bil tisti, ki se je razlegal po domačih hišah še pred pojavom prve harmonike.

Več fotoutrinkov s koncerta si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič, Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi