Domžalski poklicni gasilci s pesmijo vstopili v poletje

Poletni solsticij je najdaljši dan v letu, nastopi pa takrat, ko je Zemljina os najbolj nagnjena proti soncu. Poletni solsticij običajno traja od 20. do 23. junija, to pa je tudi čas, ko se uradno začne poletje. In na prvi poletni dan, 21. junija 2019, je Moški pevski zbor Centra za zaščito in reševanje Domžale pripravil veličasten koncert, ki so ga poimenovali »S pesmijo v poletje«. V goste so povabili Žensko klapo Kamelije in Tamburaški orkester Vrhpolje, skupaj pa so pripravili odličen koncert, ki je imel pridih po poletju in času dopustov, saj je bilo v izboru poleg slovenskih ljudskih pesmi, kar nekaj skladb iz bogate dalmatinske zakladnice.

Koncerta domžalskih poklicnih gasilcev z gosti se je udeležilo veliko število ljubiteljev tovrstne glasbe, med njimi so bili direktor CZR Domžale Andrej Jarc, poveljnik CZR Domžale Matjaž Merkužič, predsednik sveta zavoda CZR Domžale Franc Anžin, občinske svetnice in svetnike, zaposleni v CZR Domžale in predstavniki gasilskih organizacij. Koncert je povezovala vsestranska Romanca Božič, saj igra pri Tamburaškem orkestru Vrhpolje ter poje pri Ženski klapi Kamelije. Ta je v uvodu dejala, da je v 20. členu Pravilnika o gasilski službi opredeljeno, da je poklicni gasilec operativni gasilec v poklicni teritorialni enoti in zaposleni, ki opravlja operativne naloge gasilstva v gospodarski službi, zavodu ali drugi organizaciji.

Po njenih besedah poklicni gasilci Javnega zavoda Centra za zaščito in reševanje Domžale niso le-to. Poleg vseh nalog, ki jih opravljajo vsakodnevno v eni izmed štirih izmen, najdejo čas tudi za druženje in sprostitev. Med to štejejo tudi petje v moškem pevskem zboru, ki je kot tak, edinstveni v Sloveniji, saj ves čas v njem prepevajo samo poklicni gasilci.

Začetki pevskega udejstvovanja domžalskih poklicnih gasilcev segajo v leto 2010. Zbor pa že od začetka vodi Primož Leskovec.

Moški pevski zbor CZR Domžale nadaljuje delo prvotno ustanovljenega moškega pevskega zbora Centra požarne varnosti Domžale. Začetki njihovega ustvarjanja segajo v leto 2010, ko se je na takratno pobudo Bogdana Potočnika in pod pokroviteljstvom podjetja Helios na avdiciji zbralo kar nekaj fantov – poklicnih gasilcev CPV Domžale. Zbor je začel delovati z umetniškim vodjem Primožem Leskovcem. Glede na to, da so bili vsi fantje popolni začetniki, so za svoj neuradni prvi nastop vadili več kot pol leta in svoj »prvenec« z »Ružo crveno« prvič zapeli domžalskemu županu Toniju Dragarju ob njegovi 50-letnici. V letu 2011 je takratni Center požarne varnosti Domžale praznoval 20 let obstoja, in tako so v juniju na slavnostni akademiji fantje prvič uradno pokazali svoje pevsko znanje. Od takrat naprej so se vsako leto udeleževali dobrodelnega gasilskega koncerta Gasilske zveze Domžale, raznoraznih prireditev in dogodkov ter tako s svojim petjem pesem ponesli med ljudi.

Ko so za poklicno gasilsko enoto v letu 2014 prišli nepredvidljivi časi v obliki reorganizacije, niso obupali. Še vedno so vadili, ustvarjali in predvsem peli.  V juliju 2016 so obrnili nov list, ustanovljen je bil sedanji Javni zavod Center za zaščito in reševanje Domžale. Vodstvo z Andrejem Jarcem na čelu je podprlo nadaljnje delovanje zbora z namenom promocije CZR Domžale in poklicnega gasilstva nasploh. Sestava Moškega pevskega zbora se je skozi leta nekoliko spreminjala. Nad višino in tonom glasov še vedno bdi Primož Leskovec, trenutno zasedbo pa sestavljajo poklicni gasilci Matjaž Korošec, Herman Šlibar, Matjaž Hribar, Jernej Kovač, Luka Pušnik, Robert Koščak, Jani Jeraj, Marjan Bolhar, Robert Hrovat in Matija Korošec.

Ženska klapa Kamelije je za ta koncert pripravila preplet tradicionalnega in svežega.

Članice Ženske klape Kamelije so se z velikim veseljem odzvale povabilu na nastop, saj so s člani MPZ CZR Domžale lepo sodelovale že na letošnjem februarskem glasbenem izletu – koncertu, s Tamburaškim orkestrom Vrhpolje pa so tudi lepo uigrane, saj so imeli že kar nekaj skupnih nastopov. Za ta koncert so pripravile preplet tradicionalnega in svežega. Tako so obiskovalci uživali v ženski vokalni dalmatinski glasbi ob spremljavi tamburic, v pokušino pa so dobili tudi njihovo novo specialiteto – kombinacijo citer, ki jih zraven peta pri zboru igra Damjana Praprotnik, ter zabavne glasbe. Ženska klapa Kamelije daje dalmatinskim pesmim poseben pečat ženskega vokala. Zaradi bogatih pevskih izkušenj si lahko privoščijo glasbene izlete po slovenskih ljudskih in zabavnih pesmi kakor tudi dalmatinskih. V treh letih, kolikor prepevajo pod umetniškim vodstvom Primoža Leskovca, so Kamelije večkrat nastopile na večerih dalmatinske glasbe v Bočni, redno pa sodelujejo z Tamburaškim orkestrom Vrhpolje. V začetku letošnjega leta so pripravile svoj drugi samostojni koncert »Glasbeni izlet z gosti«, v Tednu ljubiteljske kulture pa so skupaj z citrarsko skupino Dominae izvedle projekt »Strune sveta – glasovi morja«, v okviru katerega so družno izvedli dva koncerta, enega v Tuhinju in drugega v Kranju, oba pa sta bila zelo dobro obiskana in toplo sprejeta, zaradi česar so pevke dobile še dodaten zagon za nove projekte.

Tamburaški orkester Vrhpolje združuje glasbenike, ki jih druži veselje do glasbe in igranja na tamburice.

Tamburaški orkester Vrhpolje aktivno deluje že 33 let. Ustanovil ga je Slavko Kokalj, ki je skupini podaril tudi instrumente in jim bil prvi mentor. Sedaj že vrsto let orkester vodi Milan Kontarček, ki je tudi član orkestra Mandolina iz Ljubljane. Orkester je postopoma stare instrumente zamenjal z novimi, tako da sedaj igrajo na sodobnejših, ki imajo tudi lepši glas. Zamenjalo se je kar nekaj članov, sedaj jih v orkestru igra osemnajst, ki jih druži veselje do glasbe in igranja na tamburice. Orkester nastopa na različnih prireditvah v domačem kraju kot tudi širom Slovenije. Nastopili so skupaj s Klapo Lavanda, Mandolinskim orkestrom Ljubljana, Adijem Smolarjem, Marjanom Zgoncem, skupino Kontrabant, Vladom Kreslinom, Nušo Derenda, Klapo Mali grad, Kvarteto Pušeljc, kakor tudi z Žensko klapo Kamelije, s katero sodelujejo zadnja tri leta.

Zbrane je nagovoril tudi direktor CZR Domžale Andrej Jarc, ki se je nastopajočim zahvalil za čudovit koncert.

Ob koncu čudovitega poletnega koncerta, je nekaj besed spregovoril tudi direktor CZR Domžale Andrej Jarc, ki je najprej izrekel veliko zahvalo vsem gasilcem, ki so dan pred koncertom nesebično pomagali na številnih lokacija po domžalski občini, ki jo je zajelo močno deževje. Dolg aplavz je povedal vse, kar si ljudje mislijo o njihovem nesebičnem prostovoljnem delu. Zatem se je zahvalil za odličen koncert, ki so ga pripravili, svoj govor pa končal z željo po nadaljnjem sodelovanju med skupinami in z gasilskim pozdravom: »Na pomoč!«

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi