Domžale leta 1927

Razglednica iz leta 1927. Na levi strani je Restavracija pri Pošti, ob njej sedanja občinska zgradba ter v ozadju Društveni dom, vmes pa je še nepozidano polje. Na desni strani je spredaj Menartovo trgovsko poslopje, kjer je bilo včasih trgovsko podjetje Napredek, sedaj pa je v njej BKS banka. Zadaj pa je stara domžalska osnovna šola, kjer je bila nekaj časa tudi knjižnica, sedaj pa je Domžalski dom.

Na spodnji razglednici se vidi pogled od "Pošte" proti severovzhodu leta 1927. Na levi strani je bila pred prvo svetovno vojno nemška šola za pouk tirolskih Nemcev, pozneje jo je od banke kupil čevljar Janez Cerar, nekaj let je imela tu prostore tudi Komercialna banka. Na desni strani je nekdanja Kuraltova, pozneje Kajfežova domačija. V poslopjih pred dimnikom in ob njem je bila včasih slamnikarska tovarna bratov Kurzthaler, Domžalčanom pa je bolj v spominu kot podjetje Alko. Sedaj je tu parkirni prostor in domžalska tržnica.

Vir: Povzeto po knjigi Oj ta slamnik: občina Domžale na starih razglednicah, avtorja Staneta Stražarja (fotografiji sta iz knjige).

Komentarji uporabnikov