Dobra misel – pot do miru

“Od nekdaj na svetu živijo ljudje, ki razmišljajo le o tem, kako vse uničiti, izkoristiti, poteptati. Razen sebe. Zato so na svetu trpljenje in vojne. Temačnost. K sreči pa se vedno znova najdejo ljudje, ki mislijo dobro. Ki si želijo, da bi bilo življenje lepše za vse, da bi se razumeli in živeli v miru drug z drugim. Ljudje, ki na ta svet prinašajo svetlobo. Taki, ki jih vodi in žene “Dobra misel”, ki jo širijo naprej med druge. Tako je vedno več ljudi, ki si prizadevajo za končanje vojn, za svobodo in mir. Tudi sama si želim tega in verjamem, da je pot do miru v resnici čisto preprosta – potrebna je le iskrena, dobra misel.” Pia Zabret Verbole, 12 let

Pod okriljem Kulturnega društva Vera Terstenjak so učenci stari od 6 do 16 let ustvarjali v okviru 32. mednarodnega likovnega natečaja Lions za Plakat miru 2019/2020, na temo “Potovanje miru”.

V organizaciji  Lions klub Domžale, Kulturnega društva Vera Terstenjak in Knjižnice Domžale je v teh dneh v domžalski knjižnici na ogled razstava z naslovom “Potovanje miru”. Razstavljena dela so nastala v okviru mednarodnega natečaja “Plakat miru”, na njem pa so sodelovali mladi likovni umetniki, ki so pod mentorstvom akademske slikarke Vere Terstenjak ustvarili čudovita dela, ki sedaj krasijo prostore domžalske knjižnice.

Kim Špehar.

Ker so zaradi izrednih ukrepov ob pojavu novega koronavirusa v Knjižnici Domžale do preklica odpovedali vse prireditve in dogodke, uradnega odprtja razstave ni bilo, si pa razstavljena likovna dela, ki so jih ustvarili mladi likovni umetniki iz domžalske regije, lahko ogledate ob obisku knjižnice.

Na letošnjem mednarodnem likovnem natečaju je po besedah Vere Terstenjak sodelovalo 20 mladih likovnikov starih od 6 do 16 let, ki ustvarjajo v njeni slikarski šoli. Mladi ustvarjalci prihajajo iz različnih osnovnih šol domžalske regije. Vsak od njih ima svoj pogled “kako priti do miru v svetu”. S pomočjo likovnega jezika znajo zelo originalno prikazati POT MIRU, ki je bila letošnja tema. “Že 20 let, ko otroci sveta rišejo mir se tudi naši domžalski mladi umetniki uspešno udeležujejo tega svetovnega projekta prek Lions cluba International. Za učence in za mene kot mentorico je ta tema vsako leto poseben izziv. Takrat ko ustvarjamo razmišljamo in sanjamo o miru, ki bi lahko spremenil svet in ljudi na bolje,” nam je zaupala Vera Terstenjak.

Neža Rus.

Na mednarodnem natečaju Plakat miru slovenski Lionsi sodelujejo že uspešnih 23 let. Letos je sodelovalo 38 Lions klubov in 121 osnovnih šol ter skupno kar 1500 otrok. Prejeli so več kot 130 likovnih del, med katerimi so izbrali 24 finalistov. Med nagrajenkami plakata miru je tudi Pia Zabret Verbole iz likovne šole Vere Terstenjak. Prav tako sta nagrado za kreativno delo na plakatu prejela Neža Krušelj in Jakob Vrtačnik.

Razstavo si v Knjižnici Domžale lahko ogledate do 28. marca 2020.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Vera Terstenjak; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi