Zbudite vrt iz zimskega spanja – kaj saditi v aprilu?

Mesec april je popoln mesec za začetek del na vrtu. Narava se je že dodobra prebudila, zato je to več kot primeren čas za sajenje rastlin na naših vrtovih. Katere rastline so torej primerne za sajenje v aprilu?
Zakorakali smo že v sredino aprila, zato je skrajni čas, da se posvetimo našim vrtovom. Tudi vreme nam je zadnje dni zelo naklonjeno, zato škornje na noge in motiko v roke!
Katera so prva spomladanska opravila na vrtu?
Na vrtu se bo najprej potrebno lotiti čiščenja. Odstraniti moramo listje, koreninice in plevel, očistiti gredice in poskrbeti za morebitne rastline, ki so prezimile. Sledi zelo pomembno opravilo – prekopavanje vrta. S tem premešamo plasti zemlje, da bo zemlja za rastline bolj hranljiva. Eno do dve lopati globoko bomo morali poseči (odvisno od trdosti zemlje). Pa smo že pri gnojenju. Poskrbite, da zemljo prekrijejo organske in mineralne snovi, da bodo rastline lahko uspele – primeren sta tudi kompost in hlevski gnoj.
Kaj bomo sadili in sejali v aprilu?
V aprilu nam bo vrt najbolj hvaležen, če boste v zemljo (seveda z občutkom) potisnili čebulo, česen, krompir, solato in zelje. Tudi ostale kapusnice imajo rade april! Za začetnike pa še obrazložitev, katere kapusnice še poznamo: brokoli, cvetača, brstični ohrovt, koleraba, redkvica, repa itd. Če je le mogoče, naj bo zelenjava lokalnega izvora, saj imajo lahko potem živila višjo hranilno vrednost. Pomembna je tudi uporaba avtohtonih vrt, saj taka v našem okolju najbolj uspevajo.
V marcu pa tudi v aprilu smo imeli kar nekaj deževnih dni, zato je večina ljudi z obdelavo vrta počakalo, kar je pravilno, saj morajo vrtna dela počakati na obdobje, ko je tla možno obdelati in se zemlja ne oprijema orodja. S čebulo in česnom bo treba kar pohiteti, saj se korenine česna in čebule dobro razvijajo v hladnem delu leta.
Se že veselite domačih pridelkov, kajne? Če bomo vrt posadili z ljubeznijo in z ozirom na to, kaj moramo saditi v določenem mesecu, bo okusna zelenjava z domačih vrtov že kaj kmalu na naših mizah.
Vir: nasasuperhrana.si, zelenisvet.com
Foto: freepik.com