Za Abrahama Everesting na Mengeško kočo in dobrodelne prispevke Društvu Junaki 3. nadstropja

Borut Rojc bo Abrahama pozdravil z Everestingom na Mengeško kočo, ki se bo začel v petek, 21. avgusta 2020, ob 18. uri in končal (predvidoma) v soboto, 22. avgusta 2020, ob 18. uri. Izzivu se je pridružila tudi Mojca Šraj in skupaj bosta višino najvišje gore na svetu Mount Everest, 8848 nm, premagala z 90 vzponi na Mengeško kočo, saj je višinska razlika na izbrani poti točno 100 m. V Sloveniji so bili izvedeni 4 uradni in vsaj 3 neuradni izzivi Everesting. Borut Rojc in Mojca Šraj sta se odločila, da bosta izziv opremila z dobrodelnostjo in zbirala prostovoljne prispevke za Društvo Junaki 3. nadstropja. Zbrana sredstva bodo namenjena za nakup pripomočka za fizioterapijo, konkretno za razgibavanje kolena po operaciji.

Kaj je everesting?

Everesting pomeni, da premagaš višino najvišje gore na svetu Mount Everest, ki je 8848 nm, na vzponu ki ga sam določiš. Pomembno je da hodiš vedno isto, začrtano traso, brez spanja, samo z vmesnimi pavzami za hrano in pijačo, čas pa ni omejen. Z Mojco sva izračunala, da 90 vzponov pomeni 9.000 vm in okoli 120 km. (https://everesting.cc/run-rules/).

Kako, da ste se odločili za izziv Everesting?

V letu 2020 je zaradi epidemije COVID-19 manj tekem, zato sem se odločil, da si sam postavim izziv. Pritegnil me je prav Everesting. Pogrešam tudi druženje »moje trailaške družine« in upam (no skoraj prepričam sem), da se mi bo večina pridružila.

Kako dolgo ste že član »trailaške družine«?

Pri »trailaški družini« ni pomembno, koliko časa si član oziroma koliko trailov si naredil in kako dober si. Enostavno te sprejmejo za svojega, odnosi z vsemi so topli, pozitivni in v časi epidemije sem pogrešal prav ta občutek.

Borut Rojc in Mojca Šraj sta se odločila za Everesting na trasi Mengeške koče, ki jo bosta prehodila 90 krat.

Sem pa slišala, da se je v začetku epidemij zgodilo še nekaj?

Res je, v prvem tednu epidemije sem se vpisa na Zavod za zaposlovanje, Ne bom rekel izgubil službo, ker v tem času ostajam pozitiven in že iščem nove priložnosti.

Kakšne pa so?

V tem trenutku težko govorim o njih, dogovarjam se, iščem možnosti, da bi še naprej delal to kar sem delal do sedaj, slaščice za večje pogostitve, med 300 in 500 ljudi. Mislim, da priložnosti so, mora pa priti pravi trenutek, tako kot za druge stvari v življenju in v tem trenutku sem član druščine na zavodu.

Pozitivno razmišljanje je najpomembnejše. Kako pa to, da ste izbrali prav Mengeško kočo?

Prehodil sem že res veliko kilometrov in v času epidemije, ko smo bili omejeni na svoje občine, sem ugotovil, da še nisem bil na Homškem hribu (doma sem iz Radomelj). Prav zato sem želel za Everesting izbrati domači hrib, vendar sem hitro ugotovil, da je višinska razlika premajhna in bi bilo to zelo težko. Ko sva z Mojco Šraj tako stala in gledala, sem pogledal proti Mengeški koči. Ko sem začel razmišljati o tej poti, pa se je vse začelo kar samo pokrivati. Povezal sem se z občino, z Društvom Junaki 3. nadstropja. Nekako je vse dobilo svoje mesto.

To sem hotela vprašat že na začetku, zakaj dobrodelnost in zakaj prav za junake 3. nadstropja?

Z otroki obolelim za rakom sem se prvič srečal pri prvih pohodih in navdušili so me s svojo pozitivno energijo, razmišljanjem. Vesel sem, če bomo lahko pomagali prav njim. Naj povem, da so društvo ustanovili njihovi starši z namenom osveščanja o rakavih boleznih pri otrocih, da se hitreje prepoznajo znaki bolezni, saj je zdravljenje v začetnih fazah veliko bolj uspešno. Dogovorili smo se, da bo z nami 7 otrok, zato vse toplo vabim, da pridete v petek, 21. avgusta 2020 in srečate to pristno, pozitivno otroški energijo.

Zbrana sredstva bodo namenjena za nakup pripomočka za fizioterapijo, konkretno za razgibavanje kolena po operaciji.

Kako pa bo potekala dobrodelnosti?

Donacije lahko obiskovalci oddajo ob prijavi, za prvih 250 donatorjev imamo pripravljene darilne vrečke s simbolnimi štartnimi številkami. Vsi, ki ne morejo priti, pa lahko donirajo na račun TRR SI56 6100 0002 3978 068, odprt pri Delavski hranilnici (koda namena: CHAR). Društvo Junaki 3. nadstropja, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana.

Slišim pa, da se bodo na dogodku tudi druge predstavitve.

Ja, na dogodku bomo imeli brezplačni sladoled in štruklje ki jih bom pripravil sam, na voljo bo tudi okrepčevalnica z vodo in izotoničnim napitkom. Dogovorili smo se tudi za tečaj nordijske hoje, ki bo v sklopu dogodka v soboto (zainteresirani se kar prijavite), možen bo tudi test Raidlight opreme, predstavila pa se bo tudi blagovna znamka https://hayland.si/.

Še kaj za konec?

Pozdravček in se vidimo!

Avtorica: Tina Drolc; Foto: Tina Drolc

 

Komentarji uporabnikov
Tagi