Z razstavo in podelitvijo priznanj obeležili 70-letnico Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan

Poletno gledališče Studenec, v ozadju katerega deluje Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan (KDMJ), že vrsto let obuja in ohranja glasbeno, gledališko in tudi likovno dejavnost. V letu 2020 jih društvo šteje že 71. Le nekaj malega manj kot vsako leto od ustanovitve, so člani pripravili domačo gledališko predstavo, aktualna poletna sezona 2020 pa se bo zapisala med tiste redke brez uprizoritve, saj predstave zaradi koronavirusne krize ni na sporedu. Z obširno razstavo v prostorih društva se zato spominjajo na bogato društveno dejavnost, ki jih uvršča na seznam nesnovne kulturne dediščine. Prireditev je bila izvedena v skladu s priporočili NIJZ.

Uvod v gledališko dejavnost za leto 2020 se je začel z razstavo s kulturnim programom ob 70-letnici Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, ki se je odvijal v soboto, 22. avgusta 2020, na odru Poletnega gledališča Studenec, razstavo pa so pripravili v prostorih brunarice.

Prireditev sta vodili Ajda Sokler in Špela Prenar. Ob tej priložnosti so na velikem odru gledališča podelili Linhartove značke ter priznanja Javnega sklada Republike Slovenije za gledališko dejavnost. Bronaste za pet let, srebrne za deset let ter zlate za petnajst let delovanja na odru Poletnega gledališča Studenec sta podelila vodja JSKD OI Domžale Matej Primožič ter predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan Lojze Stražar, značke in priznanja pa je prejelo lepo število nastopajočih, saj Kulturno društvo ob vsakoletnih predstavah poskrbi, da so v predstave vedno vključeni tudi okoliški prebivalci, ki nadaljujejo tradicijo ljubiteljskega gledališča, ki privablja obiskovalce predstav iz vseh koncev Slovenije in tudi iz tujine. Kar nekaj gostov, ki so kakorkoli vpeti v dogajanje v Poletnem festivalu Studenec, pa je prejelo lepe knjižne nagrade. Matej Primožič je povedal nekaj besed o Linhartovih značkah ter o ustvarjalcih, ki so jih prejeli na pobudo Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan. Vsem nagrajencem je ob tej priliki tudi čestital.

V programu so med podeljevanjem ob klavirski spremljavi Teje Komar nastopile solistke Marjeta Cerar, Natalija Cerar, Vanja Osolnik in Ana Plahutnik.

V krajšem nagovoru obiskovalcem je predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan Lojze Stražar podal nekaj zgodovinskih dejstev o začetku delovanja gledališke dejavnosti, o »borbi« za preživetje gledališča, o pisanju scenarijev, iskanju igralcev in statistov ter seveda čim bolj brezhibnih uprizoritev iger, ki so z leti prerasle v pravo »romanje« obiskovalcev na predstave. Tako so poskrbeli tudi za pokrito gledališče, ki je drugo največje pokrito gledališče v Sloveniji. Odlikuje ga odlična akustičnost in prijeten ambient, obdajajo ga gozd, polja in čudovit pogled na Kamniško – Savinjske Alpe. Tako je Gledališče Studenec v teh 71 letih res postal Studenec – izvir studenške ljubiteljske kulture. Lojze Stražar se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so in še vedno gmotno in moralno podpirajo njihovo dejavnost.

Razstavo je odprla podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki je v svojem imenu ter imenu Občine Domžale spregovorila nekaj besed. Med drugim je dejala, da je ponosna na vse igralce in vodilne Poletnega gledališča Studenec, ki pripravljajo vsakoletne igre in druge spremljajoče dogodke Kulturnega poletnega festivala že 20. leto.

»Gospod Stražar, vi ste vodilni in ste kot šofer enega dobrega avtomobila. Ampak, četudi je avto dober, pa je šofer slab, lahko avto krene v napačno smer. Res je, da Občina Domžale pomaga finančno, kolikor le lahko, ampak to ni vse. Vi ste v vseh teh letih ustvarili srce in dušo Poletnemu gledališču Studenec. Izredno smo ponosni na vse vaše delo, verjamem, da boste uspešno delovali še naprej. To ni vse. Poletno gledališče Studenec je samo objekt, ki pa mu je bilo potrebno dati življenje. In vsa ta leta ste s svojo požrtvovalnostjo, svojim trudom v prostem času, ki ga vlagate, ustvarili in dali dušo in srce Poletnemu gledališču Studenec. Sliko, ki vam jo podarjam, mogoče postavimo k vaši razstavi in vsem jasno povemo, da ni le objekt, ki je pomemben, pomembni so ljudje, pomembne so zgodbe, ki jih vsi skupaj pišete, ne samo za občino Domžale, ampak tudi širše, tudi čez meje naše Slovenije. Vsem še enkrat čestitam in dajmo še naprej ustvarjati čudovite poletne noči tukaj na Studencu«, je dejala podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec ter ob koncu podarila Alojzu Stražarju sliko poletnega gledališča Studenec. S tem je bila razstava tudi uradno odprta.

Razstava bo na ogled do 28. avgusta 2020, vsak dan med 18. in 20. uro. Osrednje praznovanje s prireditvijo bo v Poletnem gledališču Studenec potekalo v petek, 28. avgusta 2020, ob 20.30 uri. Na prireditvi bodo z odlomki in pevskimi vložki iz domačih gledaliških in opernih predstav zvestemu občinstvu v času, ki kulturi ni naklonjen, ponudili vsaj spomine na nepozabne gledališke in glasbene večere.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi