Vstajenjska procesija na velikonočno jutro

“Vstal je!” Aleluja! Zvonovi naznanjajo veselo Alelujo in nas vabijo, da praznujemo veliko noč. Slavimo Vstalega, kajti grob ni več zadnje bivališče človeka. Bog ga je odprl, da bi našli dom v nebesih. Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Letos jo obhajamo 9. aprila. Ta dan se namreč spominjamo največjega čudeža in temelja naše vere, ki je vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih.

Po starodavni slovenski navadi v jutranjih urah poteka vstajenjska procesija z Najsvetejšim. Že v zgodnjih jutranjih urah pritrkovalci izvabljajo iz zvonov čudovito glasbo, ki naznanja vstajenje Kristusa in vabi k vstajenjski procesiji, ki se zaključi z veličastno velikonočno sveto mašo. S tem se je končal tudi 40-dnevni post.

V velikonočno jutro nas je v Domžalah prebudil čudoviti napev vstajenjske Aleluje. Melodija pritrkavanja na zvonove je sporočilo, ki se ponavlja skozi čas, je vedno nova, vedno sveža. Melodija zvonov, katero so izvajali domžalski pritrkovalci, nas je prevzela s svojim povabilom, naj tudi mi slavimo Boga, ki je močnejši od vsega, močnejši celo od smrti in ki je Jezusa obudil od mrtvih. Je povabilo, naj stopimo iz ujetosti, naj odpremo zapahe in se podamo na pot iskanja. Naj bo vsak dan novo velikonočno jutro, ki se začne v temi in se konča v večeru srečanja z Vstalim Jezusom. Ko ga bomo zares srečali, ko nas bo nagovorila njegova beseda in objel njegov usmiljeni pogled, se velika noč ne bo nikoli končala.

Velikonočni procesiji pravimo tudi vstajenjska procesija, ker se začne z obredom vstajenja pri Božjem grobu pred izpostavljenim Najsvetejšim. Procesijo opravimo na velikonočno jutro, pred slovesno mašo. V nedeljskem zgodnjem jutru sta v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah župni mag. Klemen Svetelj in duhovni pomočnik Andrej Svete skupaj z diakoni, ministranti in pevci cerkvenega Mešanega pevskega zbora Župnije Domžale pristopila k Božjemu grobu, kjer so skupaj z verniki tiho počastili Najsvetejše. Ko je duhovnik pokadil Najsvetejše, je ogrnjen z velumom odstranil z monštrance tančico in obrnjen k ljudem trikrat zapel aleluja, vsakokrat više. Zbor in verniki so trikrat odpeli. Procesija se je zatem začela z vstajenjsko pesmijo »Zveličar naš je vstal iz groba«, skupaj z zborom so šli iz cerkve in se podali z Najsvetejšim v spremstvu nosilcev luči in ministranti, ki so veselo pozvanjali z zvončki ter verniki po ulici in glavni cesti mimo Kulturnega doma Franca Bernika nazaj do cerkve. Ves čas je procesijo spremljala pesem domžalskega cerkvenega zbora ter pritrkovanje iz zvonov.

 

Ko se je procesija vrnila v cerkev, so verniki in zbor zapeli zahvalno pesem. Po blagoslovu z Najsvetejšim pa so pevci zapeli »Raduj se, Kraljica nebeška.« Sledila je veličastna vstajenjska sveta maša s petjem cerkvenega mešanega pevskega zbora z organistoma Anžetom in Janezom Kozjekom ter zborovodjem Martinom Kozjekom.

Na velikonočni ponedeljek želimo kristjani utrditi našo vero v vstalega Jezusa tako, da veselo novico o vstajenju delimo s prijatelji in se skupaj z njimi veselimo. Obiskovanja in osebna voščila so dobra priložnost za osebni stik in sporočilo upanja med sorodniki, prijatelji, znanci in vsemi ljudmi.

Tudi ekipa Domžalca vsem želimo vesele in blagoslovljene velikonočne praznike!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi