Vse najboljše, Ajda! #Ajdapiše

V življenju je treba izkoristiti dane priložnosti. Danes jo bom izkoristila jaz. Korona mi je ponudila posebno priložnost pisanja kolumn na portalu Domžalec, za kar sem močno hvaležna. Danes, 4. septembra, pa praznujem 30. rojstni dan in zato bom izkoristila petkovo kolumno, da povem svoje želje, ki jih imam za našo družbo in državo. Kolikokrat v življenju pa bom še imela priložnost, da moje rojstnodnevne želje sliši več sto, celo več tisoč ljudi?

Želim si, da bi sprejeli večjo odgovornost do države, kjer živimo. Bolj spoštovali zakone in jih vzeli za naše, ne nekaj nam tujega. Napisani so namreč (posredno) v našem imenu.

Želim si, da bi politične in druge javne funkcije postale spoštovane. Da bi jih opravljali najboljši ljudje v naši družbi in ne tisti, ki hlepenijo le po moči, oblasti in osebnih koristih. Da bi ti posamezniki imeli najvišja etična merila in se po njih ravnali vsak dan. Da bi bili odgovorni, vendar tudi spoštovani.

Želim si, da bi vsi javno obsodili nepotizem in korupcijo ter se ju izogibali. Vedno, vsak dan. Tudi v najmanjših malenkostih.

Želim si, da bi prepoznali naše cilje, ustvarili vizijo naše države in šli v tisto smer. Manj prerekanja in več sodelovanja. In več tistega, kar označuje lepa slovenska beseda – sprava.

Želim si, da bi bili vsi poklici spoštovani, sploh tisti, ki delajo za dobro celotne družbe – policisti, gasilci, vojaki, zdravstveni delavci, vzgojitelji, smetarji … čisto vsi! Želim pa si tudi, da bi večje razumevanje namenili vsem samozaposlenim in vsem, ki ustvarjajo delovna mesta, ter bolj cenili njihovo angažiranost.

Želim si, da bi znali najti srečo v tem, kar imamo. Da bi se razvijali naprej, vendar ne za visoko ceno izgorelosti, depresije in kroničnega nezadovoljstva.

Želim si, da bi dobro vzgajali otroke. Da bi jim dajali namesto stvari dajali naš čas.

Želim si, da bi se znali ustaviti. Opazovati. Uživati in živeti.

Želim si, da bi postali odgovorni do Narave in naše Zemlje. Da bi zaustavili neumno masovno potrošnjo ter se fokusirali na kakovostno in po možnosti tudi domače, lokalno. Da bi cenili stvari, ki jih imamo in nam nič več ne bi bilo samoumevno.

Želim si, da bi družboslovje in humanistika pridobili zasluženo spoštovanje. Da bi se ljudje zavedali, da je za razvoj družbe potreben napredek na vseh področjih, tako tehniki in naravoslovju kot humanistiki in družboslovju. Da bi prepoznali, kako nas kultura na vseh področjih bogati našo družbo. Da bi več pozornosti kot posamezniki namenili osebnemu razvoju – ne le, kako biti boljši in uspešnejši, temveč tudi zgolj samemu spoznavanju sebe. Razumevanju in sprejemanju.

Predvsem pa si želim, da bi bili ljudje do ljudi. Da bi se bolj spoštovali med seboj. Da bi se zaljubili v to, da smo različni. Da bi bili svobodni in ne radikalni. Ter da bi se med seboj bolj poslušali in cenili.

Hvala, ker me berete.

Ajda Vodlan (Ajda piše)

Ajda je s pred kratkim začela pisati tudi tedenski novičnik (newsletter), na katerega se lahko naročite. Tako boste lahko na svoj e-mail vsak teden prejeli njeno kolumno, objavljeno na našem portalu in druge zapise, ki jih objavlja, hkrati pa boste lahko prebrali tudi bolj intimen zapis, ki ni objavljen nikjer drugje. Na njen tedenski novičnik se lahko prijavite tukaj.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi