V Moravški dolini se odloča o tem, kako bo Slovenija ravnala z nevarnimi in strupenimi odpadki

V City Hotelu v Ljubljani je danes, 22. septembra 2020, potekala novinarska konferenca župana Občine Moravče dr. Milana Balažica, na kateri je spregovoril o “domnevno škodljivih vplivih na okolje”. Povedano je bilo, da pridobljeni rezultati nove analize kažejo na povišane in presežene vrednosti selena, kobalta, svinca, arzena, kadmija in bakra. Analiza ugotavlja, da povišane koncentracije preiskovanih težkih kovin v površinski vodi nakazujejo na slabo ekološko stanje, kar vpliva na zdravje prebivalcev Moravške doline.

Na novinarski konferenci je župan Občine Moravče dr. Milan Balažic predstavil pridobljene rezultate nove analize ekoloških razmer v Moravški dolini, ki je nastala v okviru Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Ugotovitve te študije kažejo na povišane in presežene vrednosti selena, kobalta, svinca, arzena, kadmija in bakra. To po besedah župana nakazuje na slabo ekološko stanje, kar vpliva na zdravje okoliških prebivalcev.

Prav tako je bil župan kritičen do države, ki kljub ugotovljeni okoljski škodi v Moravški dolini zaradi delovanja podjetja Termit še ni odredila sanacije. Na občini imajo občutek, da namerava država prepoved zakopavanja odpadkov odpraviti. Medtem so se že lotili izvedbe nove študije, ki jo vodi Anton Komat, študija pa bo ugotavljala vpliv onesnaženja na živih organizmih, torej bo šlo za razširitev s kemijskih na biološke teste.

“V Moravški dolini se odloča o tem, kako bo Slovenija ravnala z nevarnimi in strupenimi odpadki. Tu je ključno politično bojišče za to, ali bo Slovenija ostala dežela prikritih odlagališč za polovico Evrope ali pa bo dejansko krenila po zeleni poti.” Občina Moravče skupaj s civilno družbo pripravlja nove zaščitne ukrepe – če bo potrebno, tudi proti neodgovornim politikom. Prvi ukrep pa je po besedah župana resnica.

Več o pridobljenih rezultatih nove analize in o “domnevno škodljivih vplivih na okolje” si lahko preberete na povezavi tukaj.

Miha Ulčar; Foto: Občina Moravče

 

Tagi