V Mengšu obeležili 30-letnico Manevrske strukture narodne zaščite

Na svečanosti ob 30-letnici Manevrske strukture narodne zaščite, ki je sovpadla ob 25-letnici praznika Občine Mengeš in tradicionalnem orientacijskem pohodu Zveze slovenskih častnikov, so se v soboto, 30. maja 2020, pred spomenikom slovenskemu narodu za upor proti agresorju v Mengšu zbrali veterani vojne za Slovenijo, pripadniki policijske organizacije Združenja Sever, Združenje slovenskih častnikov ter podpornih članov združenj in društev.

Pred pričetkom uradnega dela je prizorišče prišla častna straža, ki se je postavila pred spomenik slovenskemu narodu za upor proti agresorju, ki so ga pred dvema letoma postavili Občina Mengeš, OZVVS Domžale ter OOZVVS Mengeš. Na prizorišče, kjer je čakala zbrana množica članov veteranov vojne za Slovenijo, pripadniki policijske organizacije Sever, Združenje slovenskih častnikov ter podpornih članov združenj in društev, so prišli praporščaki s prapori združenj in društev. Ešalonu praporščakov je poveljeval nadporočnik Miran Stopar, član predsedstva Zveze slovenskih častnikov.

Povezovalka programa Nataša Vrhovnik Jerič je v uvodu prireditve k pozdravnemu nagovoru povabila majorja Milana Narata, predsednika IO OZSČ Domžale, ki je pozdravil vse navzoče, še posebej častne goste. Med gosti so bili praporščak Veteranskega združenja vojne za Slovenijo, podpolkovnik Dominik Grmek, upokojeni generalmajor Slovenske vojske in predsednik Zveze slovenskih častnikov, dr. Alojz Šteiner, generalni sekretar Zveze slovenskih častnikov, brigadir Martin Jugovec, član Zveze predsedstva slovenskih častnikov in regijski koordinator, nadporočnik Miran Stopar, župan Občine Mengeš Franc Jerič, županja Občine Lukovica Olga Vrankar ter župan Občine Trzin Peter Ložar.

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič, ki je med drugim v govoru izpostavil požrtvovalnega predsednika OZVVS Mengeš Marka Trampuža, s katerim odlično sodelujeta. V nadaljevanju je župan spregovoril o pomenu svečanosti ob 30-letnici Manevrske strukture narodne zaščite, 25-letnici praznika Občine Mengeš in tradicionalnega orientacijskega pohoda Zveze slovenskih častnikov, ki se je odvijal po proslavi.

Sledil je prihod zastave Republike Slovenije, ki so jo ob slovenski himni, katero je zaigrala Veteranska sekcija Mengeške godbe, dvignili na drog pri spomeniku. Po dvigu slovenske zastave je slavnostni govornik, načelnik Manevrske strukture narodne zaščite Občine Domžale v letu 1990, podpolkovnik Dominik Grmek, podal izčrpno poročilo dogodkov izpred tridesetih let, ko so razoroževali Teritorialno obrambo ter tudi o bojih na območju Trzina, Domžal in Mengša.

Območno združenje slovenskih častnikov Domžale, ki združuje častnike in podčastnike iz občin Domžale, Lukovica, Moravče, Trzin in Mengeš, ima svoj prapor, zato je po slavnostnem govoru župan Občine Mengeš Franc Jerič na prapor pripel trak Občine Mengeš.

Sledila je podelitev zahval in priznanj Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale, ki sta jih podelila predsednik Zveze slovenskih častnikov, generalmajor dr. Alojz Steiner, in predsednik Območnega združenja Zveze slovenskih častnikov Domžale, major Milan Narat. Zahvale so prejeli člani Društva tabornikov, gozdar in reševalec, bronasto medaljo Zveze slovenskih častnikov pa je prejel Maksimilijan Karba iz Združenja Sever.
Pred zaključkom slovesnosti so zbrani počastili prapore ter častno stražo, ki so ob koračnici Veteranske sekcije Mengeške godbe zapustili osrednji prireditveni prostor.

Ob tej priložnosti se Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo in Območno združenje slovenskih častnikov Domžale lepo zahvaljujeta županu Občine Mengeš za pomoč pri organizaciji slavnostne prireditve.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video; Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi