V Grižah so spet zazvenele citre “Zlate citre 2020”

Citre so alpsko glasbilo, k nam pa so se razširile iz severa v devetnajstem stoletju in so bile do druge svetovne vojne priljubljeno glasbilo meščanske družbe. Po vojni je zanimanje za citre splahnelo, ponovno pa jih je ljudem približal Miha Dovžan s svojim ansamblom. KUD Svoboda Griže, Turistično društvo Griže in Citrarsko društvo Slovenije so letos posamezne citrarje ter skupine ponovno povabili na revijo Zlate citre, ki se je prvič odvila davnega leta 1986. Od tega leta dalje govorimo o renesansi citrarstva na Slovenskem. Citre so postale namreč zelo priljubljen inštrument.

Revijo Zlate citre so po dolgih letih ponovno organizirali v Letnem gledališču Limberk v Grižah, in sicer je potekala v soboto, 27. junija 2020. “V Grižah se je odvilo cca. 25 srečanj, potem pa je bilo v kraju malo manj interesa za to, prvi organizatorji so pomrli. Po nekajletnem premoru smo potem leta 2016 organizirali 30-letnico revije Zlate citre, letos pa je na pobudo griškega citrarja Božidarja Trnovška spet organizirana revija v soorganizaciji Turističnega društva Griže, DPD Svoboda Griže in Citrarskega društva Slovenije.” nam je razložil prof. Peter Napret, podpredsednik Citrarske zveze Slovenije, ki je letošnji dogodek tudi povezoval.

Na citrarski reviji so nastopili Banda citrarska iz Ihana pri Domžalah ter tenorist Klemen Torkar, Ana in Tomaž Plahutnik iz Kamnika, mlada učenca citer Svit Lorenčak in Staša Čulk, Notice iz Kulturnega društva Domžale, Dejan Praprotnik, Janja Brlec in Peter Napret, Neli in Karmen Zidar Kos in Ubrane strune iz Griž.

“Srečanje citrarjev “Zlate citre” so se začele leta 1986 v Letnem gledališču Limberk v Grižah. Prvih revij Zlate citre se je udeleževalo tudi po 80 in več citrarjev. V tistih letih je bilo tudi zelo veliko občinstva. Kasneje smo zaradi vremena morali revijo izvajati v dvorani Kulturnega doma v Grižah. Letos nam je lepo vreme naklonjeno, tako da je revija spet potekala v letnem gledališču. Tako smo lahko sprejeli tudi vse obiskovalce z upoštevanjem ukrepov zaradi Covida-19,” nam je povedal Božo Trnovšek, citrar in vodja letošnjih Zlatih citer. Sta pa Božo Trnovšek ter prof. Peter Napret še edina, ki sta igrala na prvih ter vseh ostalih Zlatih citrah.

Predsednica Citrarskega društva Slovenije Neli Zidar Kos je dejala, da so ponosni na mlade citrarje, ki so uspešni na državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih. Še bolj se bodo usmerili v promocijo in razvoj citer, ki so izjemno zanimiv inštrument tako v stilističnem kot zvokovnem pogledu. Citrarje pa bodo spodbujali k igranju slovenskih ljudskih pesmi, ki so del naše narodne identitete ter skrbeli, da bodo citre javnosti predstavljene tudi kot koncertni inštrument, na katerega se lahko igra klasična glasba. Bo pa Predsednica citrarskega društva Slovenije Neli Zidar Kos v šolskem letu 2020/2021 v Glasbeni šoli Domžale začela poučevati citre, zato mlade, ki jih zanima igranje na ta enkraten ljudski instrument vabi, da se vpišejo v šolo citer.

Nekaj besed je spregovoril tudi poslanec Državnega zbora RS, domačin Aleksander Reberšek, ki se je zahvalil za povabilo, je pa poudaril, da so citre pravi ljudski instrument, zato je negovanje tradicije nujna, taki dogodki, kot so Zlate citre pa lepa promocija za ta instrument.

Citrar Karli Gradišnik in Miran Kozole sta bila priznana slovenska citrarja, ki pa sta žal odšla premlada v večnost, a so za njima ostali spomini na njune pesmi, ki bodo večne tu med nami. Zato so nastopajoči zaigrali tudi njima v spomin. S pomočjo mnogih posameznikov, Kulturnega društva Griže ter Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ter nekaterih glasbenih šol, se je citrarstvo v Sloveniji v zadnjih letih precej razvilo. Od leta 1994 vsako parno leto potekajo državna tekmovanja. Nivo tekmovalcev pa je vsakič višji. Imajo nekaj mladih, ki študirajo citre v tujini in tudi že učiteljico magistrico citer z izpitom na glasbenem konzervatoriju. Trenutno je v Sloveniji 25 glasbenih šol, kjer poučujejo citre, v okviru Zavoda za šolstvo deluje Študijska skupina učiteljev citer, od 2003 so citre uradno v glasbenih šolah, v pripravi je učni načrt za srednjo stopnjo. Prof. Peter Napret je ob tem dejal, da so si desetletja prizadevali za uveljavljanje citer na glasbenih šolah, zato ga zelo veseli, da so v teh letih v Sloveniji pridobili magistre in profesorje citer. To samo potrjuje, da so citre res izjemen instrument, ki ga lahko uporabite v samostojni glasbi kot tudi na koncertih klasične glasbe.

Zaradi epidemije je letos maja odpadla citrarska prireditev S citrami po Domžalah, zato si vsi, ki so igrali v Letnem gledališču Limberk v Grižah želijo, da bi se ta prireditev nadaljevala. Vsi, ki so igrali na Zlatih citrah so tudi udeleženci dogodka S citrami po Domžalah.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi