V Domžale prisopihal nov Stadlerjev vlak

V Domžale je danes dopoldan prisopihal nov Stadlerjev vlak, ki je nato svojo pot nadaljeval proti Kamniku. Nov vlak, Slovenske železnice so pred časom naročile 52 Stadlerjevih potniških garnitur FLIRT in KISS, je bil danes samo na poskusni vožnji. Po naših informacijah pa naj bi bili kamniška in kočevska progi prvi, po kateri naj bi začele voziti novi Stadlerjevi vlaki in sicer predvidoma oktobra letos.

Slovenske železnice bodo v prihodnjih letih dobile kar 52 novih potniških vlakov švicarskega proizvajalca Stadler (garniture FLIRT IN KISS). Gre za 21 enonadstropnih in 10 dvonadstropnih električnih vlakov ter 21 enonadstropnih dizelskih vlakov. S tem projektom – nakupom novih vlakov – je bil storjen pomemben korak k modernizaciji potniškega prometa, kar je eden od najpomembnejših strateških ciljev Slovenskih železnic.

Novi vlaki bodo sodobnejši, udobnejši in seveda tudi hitrejši. Vlak bo tudi bolj prostoren, vsa vrata bodo imela izvlečno stopnico za lažji vstop, prostore za osebe z omejeno mobilnostjo ter posebne toaletne prostore zanje, najmanj 10 mest za kolesa in vtičnice za polnjenje različnih mobilnih naprav.

Vsi novi vlaki bodo omogočali sodoben informacijski sistem, vtičnice za polnjenje telefonov, prenosnih računalnikov, avtomatsko klimo itd. Vsi novi vlaki bodo opremljeni tudi z wi-fi signalom, ki bo omogočil dostopanje do interneta oziroma do različnih internetnih vsebin.

Novi vlaki (garniture) bodo skrajšali potovalni čas do 10 odstotkov (novi elektromotorni vlaki imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro, dizelmotorni vlaki pa do 140 km/h).

Miha Ulčar; Foto: bralka; Video: Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi