Uspešno izpeljali akcijo “S starodobniki okoli Slovenije”

Akcija, ki jo je Drago Mesič iz Vira pri Domžalah poimenoval S.O.S. 2020 (Starodobniki okoli Slovenije), uspešno pa so jo izpeljali v začetku meseca avgusta, je imela več namenov in sicer so z njo promovirali tehnično dediščino Slovenije, z obiskom več turističnih krajev so promovirali slovenski turizem, zbirali pa so finančna sredstva za pomoč Mihu Volčiniju iz Vira pri Domžalah, ki je pred dvema letoma pristal na invalidskem vozičku. Poskušali pa se bodo vpisati tudi v Guinnessovo knjigo rekordov in sicer kot prvo vojaško starodobno vozilo iz 2. svetovne vojne, ki je obkrožilo državo.

Dobrodelni bon z zneskom 1050 evrov, ki so jih nabrali v dobrodelni akciji, so v soboto, 29. avgusta 2020, Mihu Volčiniju podarili pri brunarici Moto kluba Vaški Bojsi v Ihanu, udeležencem akcije, bilo jih je petindvajset, pa sta pobudnik akcije Drago Mesič in Matjaž Fon, vodja poti in za stike z mediji, ob tej priložnosti podelila tudi spominske plakete za prevoženo pot okoli Slovenije. Vsem donatorjem, ki jih je bilo petindvajset, pa sta podelila spominske zahvale. V kulturnem programu je igrala priznana domača citrarka Tanja Zajc Zupan, za veselo razpoloženje po dogodku pa je skrbel Martin Dermota s svojo frajtonerico.

Kot je za naš portal dejal Matjaž Fon, ki je bil zadolžen za stike z mediji in vodja poti, je bila njihova akcija poleg vožnje z starodobniki tudi dobrodela, saj so zbirali denar za Miho Volčinija z Vira pri Domžalah, ki je pred dvema letoma zaradi skoka v vodo pristal na invalidskem vozičku, saj je utrpel zlom vratne hrbtenice in počenih vretenc.

Drago Mesič je povedal, da ga je k dobrodelni noti akcije spodbudila njegova žena Eva, saj da se sam toliko trudi s to akcijo in da bi bilo dobro, da bi ob tem pomagali še Mihu: “Poklicali smo njegove starše, ki so privolili. Na naslednjem sestanku se nam je pridružil tudi Miha, da so ga spoznali še ostali. Zaradi donacij, ki smo jih zbirali za Miho, sem moral odpreti društvo (DODGE HQ-10), saj brez tega ni bilo mogoče zbirati donacije.”

Akcijo zbiranja donatorskih sredstev smo raztegnili še štirinajst dni po zaključku naše vožnje po Sloveniji,« je dejal Matjaž Fon.

30. junija 2020 dopoldan so se podali izpred Eco resorta v Kamniku, na pot pa se je odpravilo enajst vojaških, policijskih in drugih starodobnikov, s katerimi so do 6. avgusta 2020 prevozili državo v nasprotni smeri urinega kazalca. Razlog za akcijo S.O.S. 2020 je bil koronavirus. V skupni akciji je sodelovalo petindvajset vozil, prevozili pa so 1350 km okoli Slovenije.

“Ideja o tem projektu se mi je utrnila neko jutro, ko sem se prebudil. Takrat sem ugotovil, da bodo zaradi koronavirusa odpovedani shodi in dogodki starodobnih vozil. Prav zaradi tega sem si rekel, da moramo vse skupaj malo popestriti in obenem pomagati turizmu, saj se bomo na poti ustavljali v slovenskih turističnih krajih. Še isti dan sem svojo idejo zaupal petim prijateljem, ki so bili takoj za to. Prav tako sem kontaktiral prijatelja Matjaža Fona, ki dela na RTV Sloveniji in ga povprašal, če bi mi pomagal pri pripravi gradiva za promocijo našega projekta, saj želimo, da bi za našo akcijo izvedel čim širši krog ljudi. Z Matjažem sva pripravila predstavitveno gradivo in ga razposlala medijem. Prav tako sem gradivo začel pošiljati prijateljem, somišljenikom in društvom starodobnikov ter tudi določil dan za sestanek. Na prvem sestanku nas je bilo osemnajst,” nam je o ideji za akcijo S.O.S. povedal Drago Mesič.

Prejemnik donacije Miha Volčini, pa je za naš portal povedal, da je vesel kakršnega koli zneska, saj mu s tem pomagajo pri rehabilitaciji. “Poškodoval sem se v skoku v vodo. Sedaj je kar pač je, mi se borimo, mi se ne predamo. S to nesrečo so se mi odprle čisto druge možnosti in pogledi na življenje, za katere prej sploh nisem vedel. Spoznavam nova poznanstva, nove prijatelje, ostali so tudi prijatelji, ki sem jih imel že od prej in so mi v veliko oporo. Donacija bo namenjena za mojo terapijo, vozijo me trikrat na teden v Ljubljano v Center Fizioterapije. Kapo dol gospe Tatjani iz centra, ki se s puncami trudijo, ne samo pri meni, ampak pri vseh. Hvala lepa vsem za donacijo, kakršna koli je. S tem pomagajo tudi moji družini, ženi, sinu in staršem, saj rehabilitacija in trikrat na teden vožnja v Ljubljano in nazaj ne pride poceni,” je dejal Miha Volčini.

In kakšna so pričakovanja lastnikov starodobnikov? Drago Mesič pravi, da če enkrat začneš, moraš pričakovati vse najboljše: “Lepo se je izšlo za nas, za naše starodobnike, za vreme in za Miha, da mu čim bolj pomagamo. Prav tako je to bila popotnica tudi za prihodnje leto, da bi akcija postala tradicionalna.”

Ob koncu so se udeleženci akcije zahvalili Dragu za uspešno izpeljan projekt.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi