Tuhinjski pridelki in dobrote na krožnikih Restavracije Potočka

Kneippova filozofija prehrane v Termah Snovik

Tuhinjska dolina leži nedaleč stran od Domžal. Z avtom potrebujete pičlih 30 minut, da se predate njenim naravnim lepotam, najdete sprostitev za telo in duha in se razvajate s kulinaričnimi dobrotami.

Tuhinjska dolina je izredno zanimiva zaradi svoje geografske raznolikosti, saj vključuje tako dolinske kot hribovske pokrajine. Ugodna klima in rodovitna tla sta odlična kombinacija za pridelavo različnih kmetijskih pridelkov, kot so žita, zelenjava, sadje in vinska trta, okoliške reke pa so bogate z različnimi vrstami rib. Ta raznovrstnost se kaže tudi v njeni lokalni kulinarični ponudbi. Prav gotovo ste že slišali za tuhinjsko postrv, morda celo za tuhinjsko filo, praznično jed, ki se jo pripravlja ob veliki noči.

Naravne danosti Tuhinjske doline so botrovale tudi k razvoju turizma ob povezovanju domačega prebivalstva. To sožitje se izjemno dobro kaže v povezovanju Term Snovik in okoliških kmetij, s katerimi soustvarjajo izjemno lokalno zgodbo. Ker je PREHRANA eden izmed petih Kneippovih stebrov za zdravje telesa in duha, je to povezovanje še toliko bolj pomembno, saj je poudarek Kneippove filozofije ravno v pripravi preprostih, lahko prebavljivih, polnovrednih in zdravih jedi. Da bi to dosegli v kar največji meri, je potrebno zagotoviti svežo in lokalno pridelano hrano.

Terme Snovik poskrbijo za svojega gosta celostno

Kneippova filozofija je osrednje vodilo delovanja Term Snovik. Zelo preudarno snujejo programe, da bi povezali vseh pet Kneippovih stebrov: VODA, GIBANJE, PREHRANA, ZELIŠČA, ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG.

Prehrana je ena izmed ključnih prispevkov k dobremu počutju, ohranjanju zdrave telesne teže in h krepitvi zdravja. Kneipp je v svojih priporočilih izpostavljal zdravo prehrano s polnozrnatimi izdelki, sadjem in zelenjavo, z malo mesa. Temu vodilu sledijo tudi v restavraciji Potočka, kjer pripravljajo jedi za penzionske goste in dnevne obiskovalce. Glavnega kuharja Alena Praštala smo povprašali, kako poteka priprava jedilnika in izbor živil.

Celoten koncept delovanja Term Snovik je zasnovan na 5 stebrih Kneippove filozofije. Kako takšna usmeritev vpliva na izbor jedi in ponudnikov hrane?

Naša usmeritev na Kneippovo filozofijo prehrane ima velik vpliv na izbor jedi in ponudnikov hrane. Izviramo iz izjemno čistega okolja, obdanega s številnimi kmetijami in ribogojnicami. Pestra je tudi druga lokalna ponudba. Filozofija Kneippovih jedi poudarja preprostost, lahko prebavljivost, polnovrednost, zdravost ter minimalno procesiranost oz. obdelanost sestavin. Na primer jajca in mleko pridobimo s kmetije Pr´Ostank, ki je le 5 minut stran od naših term. Znameniti “trnič” izdelujejo na kmetiji Pr´Gabrš’k. Našo slavno tuhinjsko postrv dobimo iz ribogojnice Balaj iz Soteske, ki je le 10 km oddaljena od nas. Mesnine Merkun nam zagotavljajo meso iz Predoselj, Meninc pivo izpod Menine planine, vključujemo pa tudi tradicionalne pridelovalce, kjer dobimo najboljšo kajžarsko klobaso pri Meso Kamniku in tradicionalno kamniško gorčico v ETI Kamnik.

V Termah Snovik se srečujete tako z domačimi kot tudi tujimi gosti. Ali zahteva narodnostna pestrost gostov tudi prilagoditve okusov ali kombinacije živil ter zelišč, ko gre za pripravo lokalnih jedi?

Kljub temu da imamo v našem apartmajskem naselju kar 60% tujih gostov, naših okusov ne prilagajamo. Kot omenjeno, so naše jedi preproste, a zdrave, nepikantne, vendar polnovredne in lahko prebavljive. Začinimo jih le toliko, da dobimo tisti osnovni okus živila, ki je najboljši možen, kar ga dobimo od lokalnih ponudnikov, tako da gost občuti nežno tuhinjsko postrv, kjer ne prevladajo agresivne začimbe. Lokalne začimbe, ki jih uporabimo, so nam poznane in gredo smiselno skupaj z jedmi. Kar nekaj jih lahko opazite, tudi uporabite kot naš gost, v našem zeliščnem vrtu, kjer gojimo preko 70 zelišč.

Kako pogosto se spreminja ponudba sezonskih jedi in katera je tista zelenjava, ki jo pridelate v lastnem zelenjavnem vrtu?

Sezonske ponudbe ne prilagajamo samo štirikrat na leto, ampak tudi do osemkrat, saj se poskušamo čim bolj prilagajati naravi. Na našem lastnem zelenjavnem vrtu pridelamo največ zeljnate solate, paprike, zelene solate, tudi kakšne gomoljnice (korenje, koleraba). Poleg tega vestno uporabljamo naša zelišča, ki so tudi eden izmed ključnih 5 Kneippovih stebrov. Seveda pa tudi v gozdu nabiramo darila narave. V tem času prevladuje čemaž, jeseni kostanj, ko je le mogoče tudi gobe, seveda v dovoljenih količinah. Seveda pa z našimi vrtovi, visokimi gredami ne moremo zadostiti vsem potrebam naše restavracije Potočka. Je pa to lep prikaz in promocija samooskrbe, tako da naš gost, najsi bo to domači ali tuji, spozna sestavine, ki jih lahko tudi sami vzgojimo doma, če imamo to možnost, pa seveda tudi zanimivost za tiste, ki jim je morda kakšna zelenjava ali zelišče celo nepoznana.

Glavno vodilo Kneippove prehrane je, da je ta raznolika, polnovredna, sveža, polnega okusa in predvsem enostavna. Poudarek je na sezonskih in lokalno pridelanih živilih rastlinskega izvora.

Vabljeni v Restavracijo Potočka, kjer bo uživanje hrane pospremljeno s pozitivnim doživetjem, veseljem in z užitkom. Restavracija Potočka je odprta vse dni v tednu, za razna praznovanja in slavja pa je na voljo tudi ločen prostor za večje skupine ali zaključene družbe.

In ne pozabite. Ostanite zmerni pri obrokih, jejte večkrat na dan, saj boste tako obvarovali prebavila in preprečili napade lakote.

“Od vsakega nekaj, ne premalo, a tudi ne preveč.” Sebastian Kneipp

Avtor: Saša Obersnu; Foto: Terme Snovik

Tagi