Svečani dvig slovenske zastave pri pomniku v Slamnikarskem parku

Kot vsako leto, so tudi letos na na predvečer dneva državnosti veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale, skupaj z veterani Združenja Sever in člani Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale v Slamnikarskem parku pri stavbi Občine Domžale slavnostno dvignili slovensko zastavo. Zastava, na katero smo ponosni, pa kakršnokoli že imamo, je naša in edina, kot naša domovina, ki nam je edina kot domovina dana. Zato bodimo ponosni nanjo, bodimo ponosni, da smo lahko Slovenci.

Na dan samostojnosti in enotnosti Slovenija in njeni državljani praznujemo razglasitev rezultata plebiscita, ki je potekal 23. decembra 1990, na katerem smo z visoko udeležbo in z veliko večino (88,5 odstotka vseh državljanov z volilno pravico) potrdili, da bo Slovenija samostojna in neodvisna država. Na podlagi plebiscitne odločitve za samostojno Slovenijo je slovenska skupščina 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti.

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale, Združenja Sever, Območnega združenje slovenskih častnikov Domžale, častna straža ter praporščaki so ob igranju Godbe Domžale ob pomniku braniteljev slovenske samostojnosti v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale slavnostno dvignili slovensko zastavo ter s tem počastili dan državnosti. Veterani so v spremstvu praporščakov prinesli zastavo od paviljona do spomenika ter jo slavnostno dvignili. Ob dvigu zastave je bila prisotna tudi častna enota OZSČ Domžale, ki je s častno stražo ob prisotnosti praporov počastila dvig slovenske zastave.

Govornik, predsednik Pokrajinskega združenja veteranov vojne za Slovenijo – Ljubljana z okolico Janez Gregorič je v svojem govoru poudaril pomen dneva državnosti in kako so že pred stoletjem potekala prizadevanja po samostojni Sloveniji. Izrečene besede imajo globok pomen. »Nekdanji pripadniki Teritorialne obrambe, ki smo pred 29. leti skupaj s policisti sodelovali v spopadih in razoroževanju nekdanje jugoslovanske armade, smo za novo domovino tvegali svoja življenja. Življenja za samostojnost, za lastno domovino po kateri so naši predniki hrepeneli več kot tisoč let. Niso razočarani nad tem, v kar so pred 29. leti verjeli in tudi storili. Ponosni so na tedanje čase, ko je bila prisotna enotnost in skupna vera v zadani si cilj. Razočarani smo nad politiko, ki je v vseh letih samostojnosti naredila iz države vse drugo, kot pa nam je bilo takrat obljubljeno. Obljube, ki so jih dajali tedaj so se razblinile kot milni mehurčki,« je dejal Janez Gregorič.

Vse najboljše za rojstni dan naša domovina Slovenija. Lepo praznovanje vsem!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi