Štorklje v Dobu tudi letos sušijo plenice

Pred tremi leti smo na našem portalu objavili reportažo o paru štorkelj, ki si je za svoje domovanje izbral dimnik na stanovanjski hiši Eda Šimenca v Dobu pri Domžalah. Takrat smo opravili tudi pogovor z bližnjim sosedom Francem Rožičem, ki nam je podrobno opisal življenje štorkelj in njunih mladičev ter kako sta sušili plenice. Več kot očitno pa je, da se štorklje v Dobu počutijo odlično, saj se vsako leto iz prezimovanja vračajo v svoje staro gnezdo.

Dom je kraj, kjer se počutimo prijetno in varno. To ne velja samo za ljudi, ampak tudi za živali. Med njimi so tudi štorklje, ki se že nekaj let zapored po prezimovanju vračajo v Dob pri Domžalah, kjer so si za svoje domovanje izbrale dimnik Eda Šimenca. Življenje štorkelj vedno budno spremlja najbližji sosed Franc Rožič, ki jih ima skorajda pred očmi. Dan se zanj in za štorklje začne s skupnim zajtrkom. Seveda zajtrkujejo vsak na svojem koncu, kot v restavraciji.

Franc nam je sporočil, da je štorkljam včeraj naročil, da naj se postavijo za fotografiranje. „In so se,“ je v šali dejal France, ki nam je tudi poslal fotografijo. Po njegovih besedah naj bi par štorkelj imel tri mladiče, po fotografiranju pa so odletele na pašo. Na naše vprašanje, če je par štorkelj isti, kot pred tremi leti, pa nam ni znal odgovoriti, saj naj ne bi bile obročkane. Po vsej verjetnosti gre za kakšnega izmed njunih potomcev. Skratka, več kot očitno je, da se štorklje v Dobu počutijo več kot odlično, saj se tja vračajo vsako leto.

Reportažo o štorkljah v Dobu, ki smo jo pripravili pred tremi leti, si lahko preberete v spodnjem prispevku. Poleg tega, da se vsako leto vračajo domov, je tudi letos na sporedu skupni zajtrk s sosedom Francem, gnezdenje, sušenje plenic …

FOTO: Zgodba o štorkljah, ki sta se naselili v Dobu, o njunem naraščaju in kako sta sušili plenice

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Franc Rožič

Komentarji uporabnikov
Tagi