Škoda po neurju velika, na pomoč pri sanaciji tudi gasilci iz Regije Ljubljana III

Kot smo že poročali na našem portalu, se je včeraj okrog 21. ure nad domžalsko občino razbesnelo močno z izredno debelo točo, ki je na številnih objektih razbila strehe, meteorna voda pa je zalila tudi več objektov. Prav tako je zaradi močnega dežja, ki je padalo dlje časa, zalilo objekte, ki so imeli poškodovane strehe. Zaradi toče je poškodovanih tudi veliko vozil. Občina Domžale je ob včerajšnjem močnem neurju s točo zagotovo ena izmed najbolj prizadetih krajev v državi.

Že od včeraj zvečer so na terenu so vse razpoložljive gasilske enote CZR Domžale, ki odpravljajo posledice neurja, prav tako pa je bil aktiviran tudi ožji štab Civilne zaščite Občine Domžale. Danes popoldan jim bo na pomoč priskočilo še 100 gasilcev iz Regije Ljubljana III (GZ Mengeš, Moravče, Lukovica, Kamnik, Komenda, Litija, Šmartno pri Litiji). Na Centru za zaščito in reševanje Domžale je svoj obisk danes ob 16.30 uri napovedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek, ki se bo srečal s predstavniki Občine Domžale in tamkajšnje civilne zaščite. Zatem si bo na terenu ogledal nekaj najbolj poškodovanih objektov.

Regijski center za obveščanje je za območje Domžal med 21. in 23. uro prejel 851 klicev. V dispečerskem centru CZR Domžale so glede na prioritete reševalne enote napotili na 321 naslovov v občini Domžale. Z delom so nadaljevali zjutraj ob 7. uri, ko so pričeli tudi opravljati ogled posledic neurja, na podlagi katerega bodo pripravili načrt za najnujnejšo pomoč. Ob 12. uri so pričeli s sanacijo poškodovanih objektov.

Trenutno zaključujejo z ogledi na terenu in popisom posledic neurja. Odpravo posledic bodo izvajali selektivno, glede na ogroženost in prizadetost posameznega objekta. Zato občane prosijo za potrpežljivost in razumevanje. Koordinacija vseh aktivnosti poteka z lokacije CZR Domžale. Končna številka poškodovanih objektov bo znana, ko bo podpis končan.

Podžupanja in članica Občinskega štaba Civilne zaščite Občine Domžale mag. Renata Kosec nam je povedala, da gre večinoma za poškodovane strehe na individualnih objektih, nekaj pa tudi na večstanovanjskih in poslovnih objektih: “Aktivirana so bile ekipe civilne zaščite za podporo in pogodbeni gradbeni izvajalci. Prav tako je od šeste ure zjutraj naš pogodbeni izvajalcev pregledal celotno javno infrastrukturo in odpravil nekaj poškodb na cestiščih. V zgodnjih jutranjih urah smo vstopili v stik z našimi javnimi zavodi. Ugotovljeno je bilo, da je prišlo do poškodbe na strehah OŠ Roje, OŠ Rodica in OŠ Venclja Perka, kjer je prišlo tudi do večjega izliva vode v telovadnico. Do poškodb je prišlo tudi na strehi Zdravstvenega doma Domžale, kjer je toča poškodovala tudi eno reševalno vozilo. Z vsemi aktivnostmi je bil seznanjen tudi župan, ki si je tudi stanje ogledal na terenu. Smo pa na terenu opazili, da se je veliko občanov samoorganiziralo, pri tem pa so jim na pomoč priskočili tudi sosedje in prijatelji.”

Podžupanja nam je tudi povedala, da imajo trenutno na voljo dovolj materialno-tehničnih sredstev, vendar so glede na obširnost in nepredvidljivost nesreče za dodatno materialno pomoč zaprosili Izpostavo Uprave RS za zaščito in reševanje Ljubljana.

Kot smo že omenili v uvodu bodo v popoldanskih urah na pomoč priskočili tudi gasilci iz Regije Ljubljana III. Po besedah podžupanje pa so pomoč izven te regije ponudili tudi iz občin Medvode in Tolmina. So pa domžalskim gasilcem že v nočnem času na pomoč priskočili gasilci PGD Mengeš, PGD Loka pri Mengšu, PGD Trojane, PGD Lukovica in PGD Krašnja, za kar se jim v Občinskem štabu CZ Domžale lepo zahvaljujejo.

Vzpostavljena je posebna telefonska številka – 031/699-232, ki bo aktivna danes do 18. ure. Na tej telefonski številk dobijo občani dodatna pojasnila.
Za vso nujno pomoč pa naj pokličejo 112.

Na Občini Domžale se zahvaljujejo vsem gasilcem, pripadnikom zaščite in reševanja za pomoč ter občanom, ki z razumevanjem in strpnostjo pripomorejo k mirnemu reševanju in odpravljanju posledic neurja.

Naš prispevek o neurju si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar, Štab civilne zaščite Občine Domžale, Franci Kociper, Roman Lazar; Video: PGD Šmarca

Komentarji uporabnikov
Tagi