Prvomajska budnica malo drugače – Živel 1. maj!

Že več desetletij Domžalčane na prvomajsko jutro prebudijo budničarji, ki se v zgodnjih jutranjih urah podajo po domžalskih ulicah. Prvomajske budnice se vedno razveselijo vsi, ki nekaj dajo na ta praznik in tradicijo. Nekateri se pridružijo domžalskim godbenikom in narodnim nošam v povorki, spet drugi pa budničarje pričakajo na vmesnih postajališčih ter v gostilni Keber, kjer sledi obvezni golaž in zeleni. Letos tradicionalne budnice zaradi epidemije in ukrepov žal ne bomo deležni, so pa domžalski godbeniki poskrbeli in z veliko energije ustvarili budnico na virtualen način, ki si jo lahko ogledate v zgornjem videu.

Letošnja pomlad je zaznamovana z izrednimi razmerami zaradi nevarnega koronavirusa. Kljub vsem ustavitvam družbenega življenja, domžalske godbenice in godbeniki niso pozabili na njihovo godbo. Že v prvih dneh meseca marca so prekinili z vajami in nastopi ter postavili inštrumente in uniforme v kot. Ves ta čas upajo, da se bo samoizolacija čim prej končala, in da se bodo kmalu vrnili na vaje, nastope.

»V vsem čakanju, skrbi da ostanemo zdravi, pa se nevzdržno bliža 1. maj, ki nam pomeni izredno veliko. Zavedamo se, da letos budnice v obliki, kot je bila do sedaj, žal ne moremo izvesti. Vseeno smo se potrudili in z veliko energije ustvarili budnico, a na virtualen način. Priča bomo novejšim prikazom budnice, kakor poteka vsako leto v Domžalah, zraven pa bodo dodani izseki iz prejšnjih let,« so o letošnji nekoliko drugačni budnici povedali domžalski godbeniki.

Budnico si lahko ogledate 1. maja 2020, že ob 6. uri zjutraj, ali kasneje na kanalu YouTube Godbe Domžale, Facebooku Godbe Domžale in na našem portalu domžalec.si (v zgornjem videu).

Vabljeni k ogledu in upamo, da vam bo nekoliko drugačna budnica všeč in da boste doživeli kontakt z domžalskimi godbeniki in godbenicami ter vsemi, ki so vsako leto del domžalske budnice. Pa če tudi na daleč!

Živel 1. maj in ostanite zdravi!

Miha Ulčar; Foto: Arhiv KD Godbe Domžale; Video: KD Godba Domžale

Tagi