Predsednik države podelil Jabolko navdiha delavcem komunalnega gospodarstva

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 29. marca 2020, virtualno vročil priznanje Jabolko navdiha vsem “junakom človečnosti in upanja”, ki so v času spopadanja z epidemijo koronavirusa nesebično skrbeli za čim bolj nemoten potek življenja. Med njimi so bili tudi zaposleni na področju komunalne dejavnosti, ki so s svojim požrtvovalnim delom kljub omejitvam zagotavljali nemoteno izvajanje občinskih gospodarskih javnih služb. Dela niso odložili niti takrat, ko je večina države obstala.

V sredo, 15. julija 2020, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor organiziral tudi osebno podelitev priznanja Jabolko navdiha za komunalne delavce, s čimer je izkazal javno zahvalo in poklon vsem komunalnim delavcem za njihovo prizadevanje. Podelitve se je udeležilo 100 delavcev s področja komunalnega gospodarstva iz vse Slovenije, med njimi tudi štirje delavci podjetja Prodnik, ki so častno zastopali vse komunalne delavce, ki so tudi v času epidemije predano opravljali svoje delo.

Zaposleni na področju dejavnosti komunalnega gospodarstva so bili v času nedavne epidemije koronavirusne bolezni nepogrešljivi in dela niso odložili niti takrat, ko je večina države obstala. S tem so bili tudi pomemben in zanesljiv člen pri preprečevanju širjenja okužb. »Čistilke in smetarji ste nenadomestljivi. Zaposleni v javnih in zasebnih službah zagotavljate, da vse deluje, kakor da ne bi bilo posebnih razmer – zaradi vas imamo vodo, elektriko, internet, ulice so urejene, ceste varne,« je zapisano v utemeljitvi Jabolka navdiha, ki ga je marca letos virtualno podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vsem, ki so skrbeli, da je v času epidemije življenje vendarle teklo naprej.

Predsednik republike Borut Pahor je zaposlenim na področju dejavnosti komunalnega gospodarstva vročil repliko Jabolka navdiha. (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Ob tej priložnosti so se delavcem zahvalili tudi predstavniki panožnih delodajalcev in sindikatov (Zbornica komunalnega gospodarstva, Združenje delodajalcev Slovenije – Sekcija za storitve, Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije in KNSS – Neodvisnost Konfederacija novih sindikatov Slovenije), ki poudarjajo: »V času epidemije se je brez dvoma izkazalo, da večina storitev, ki jih izvaja okoli 9.000 zaposlenih v preko 140 občinskih gospodarskih javnih službah, spada med bistvene storitve za delo in življenje vseh državljanov. Nemogoče si je zamisliti, da bi med epidemijo v zavetju svojega doma odprli pipo in iz nje ne bi pritekla čista pitna voda, ki jo potrebujemo, da odžejamo in nahranimo družino, da čistilne naprave ne bi delovale in bi neprečiščena odpadna voda onesnaževala okolje, da bi se pred našimi vrati pričeli kopičiti odpadki, ki bi privabljali glodavce in širili neprijetne vonjave, po ulicah pa ležali potencialno kužni odpadki, ali da se v najtežjih trenutkih slovesa od pokojnih ne bi mogli dostojno posloviti od svojih bližnjih.«

Zaposleni na področju dejavnosti komunalnega gospodarstva so bili v času nedavne epidemije koronavirusne bolezni nepogrešljivi in dela niso odložili niti takrat, ko je večina države obstala. (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Zahvali predsednika države ter predstavnikov panožnih delodajalcev in sindikatov se pridružuje tudi direktor Javnega komunalnega podjetja Prodnik, Marko Fatur: »Vesel in ponosen sem, da je gospod predsednik opazil pomen dela delavcev v komunalni dejavnosti in da so delavci, tudi naši delavci, prejeli takšno pomembno priznanje. Tudi jaz sem iskreno hvaležen vsem zaposlenim, ki so tudi v času epidemije predano in brez zadržkov prihajali na delo in skrbeli za reden odvoz odpadkov, čisto pitno vodo in nemoteno odvajanje odpadne vode za več kot 56.000 prebivalcev. Njihovo delo je izrednega pomena, saj si že v običajnih okoliščinah nihče izmed nas ne predstavlja, da iz pipe ne bi tekla pitna voda, da bi odpadna voda zastajala in odpadki ne bi bili odpeljani, v času epidemije pa je imelo vse to še toliko večji pomen.«

Replika Jabolka navdiha, ki ga je zaposlenim na področju dejavnosti komunalnega gospodarstva podaril predsednik republike Borut Pahor. (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Kot je še dodal, so v podjetju v času epidemije vse napore usmerjali v izvajanje nujnih storitev ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov in priporočil za preprečevanje širjenja okužbe, kar so zaposleni lepo sprejeli in jim je za njihov trud in prilagajanje oteženim razmeram iskreno hvaležen.

Podelitve Jabolka navdiha pri predsedniku države so se udeležili tudi delavci Javnega komunalnega podjetja Prodnik, ki izvaja komunalne storitve na območju občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče. (Foto: JKP Prodnik)

Miha Ulčar; Foto: Nebojša Tejić/STA (Urad predsednika RS), JKP Prodnik

 

Tagi