Največja matica na svetu se nahaja v Komendi

V Komendi se nahaja največja matica na svetu, ki čaka potrdilo, da bo dobila tudi uradni naziv pri Guinness World Records. Zastopa ime podjetja Matica MB, ki jo je postavilo ob svoji poslovni zgradbi, hkrati pa simbolizira tudi želje podjetja po nenehni rasti in stremljenju k boljšemu. V času karantene so se na matico povzpeli legendarni Dunking Devils in naredili pravi šov, ki si ga lahko ogledamo na spodnjem videoposnetku.

Matej Burger, direktor podjetja Matica MB je Domžalčan. Svoje začetke je podjetje imelo v garaži v Domžalah, nadaljevalo v najetih prostorih v Trzin, danes pa jih najdemo v lastnih poslovnih prostorih v Komendi. Stavbe ni moč zgrešiti, saj se sedaj tam nahaja omenjena velika matica.

Ideja največje matice na svetu se nam je najprej porodila zaradi imena našega podjetja – Matica MB, kasneje pa postala veliko več kot le to. Največjo matico na svetu so prej imeli v Ameriki, nato pri podjetju Tisa Komerc v Bosni, zdaj pa smo največjo matico na svetu izdelali in postavili pri nas, v Sloveniji. Seveda pa matica ni zgolj simbol našega podjetja, ampak ponazarja razvoj, napredek in seveda povezovanje. Brez matice ne bi bilo ničesar, ne najdaljšega mostu, ne najvišje zgradbe in ne poletov v vesolje. Ponosni smo, da naša matica tokrat ni povezovala samo kovinskih delov, ampak ljudi, s katerimi smo ustvarili navdihujočo zgodbo.”

Največja, dobri dve toni težka matica na svetu, ki v širino meri več kot 4 metre in v višino kar 3,6 metra, je združila slovenska podjetja Matica MB, Lesnina OK ter Dvig in svetovno znane akrobate Dunking Devils. Snemanje je potekalo v Komendi pred novim poslopjem podjetja Matica MB, ki je tudi pobudnik projekta in kjer največja matica na svetu tudi stoji.

Video projekt z navdihujočo zgodbo o povezovanju prihaja v času COVID-19 krize, ko je sodelovanje še kako pomembno. Največji uspehi človeštva so namreč vedno plod združevanja in sodelovanja številnih elementov, velikokrat prav takšnih, ki jih povezuje matica.

Podjetje je oddalo vlogo pri Guinness World Records za prejem uradnega naziva. To ni prvič, da se v naših krajih lovijo svetovni dosežki. V letu 2017 se je Osnovna šola Roje lotila projekta izdelave največje slike na svetu, že leta 2010 pa je Guinessov rekord uspel Društvu mladih Jarše, ki je po jarških cestah narisalo največji ristanc na svetu. V dolžino je merila kar 5283,99 m.

Avtorica: Ajda Vodlan; Foto: Matica MB

 

Komentarji uporabnikov
Tagi