Na Centru za ravnanje z odpadki Dob zagorela odpadna embalaža. Začetni požar hitro pogašen

Danes, nekaj minut čez 20. uro zvečer je v Centru za ravnanje odpadki Dob prišlo do požara odpadne embalaže, ki se nahaja na ločenem prostoru za odlaganje in začasno hrambo te vrste odpadkov in sicer na kraju, kamor smetarski kamioni dovažajo odpadno embalažo. Zaradi pravočasne reakcije zaposlenih, ki so opazili požar ter takoj javili pristojnim službam in hitre intervencije gasilcev, je bil požar hitro lokaliziran in pogašen. V požaru ni bilo poškodovanih in ni nastala večja materialna škoda. Prav tako tudi ni razlogov za paniko, saj ni prišlo do kakršnekoli ekološke katastrofe. Predpostavlja se, da je do požara prišlo zaradi samovžiga, po vsej verjetnosti zaradi nepravilnega ločevanja odpadkov.

Matjaž Korošec, vodja III. izmene poklicne gasilske enote CZR Domžale, ki je na kraju požara posredovala skupaj z gasilci PGD Dob, nam je povedal, da so bili ob 20.16 uri s strani Regijskega centra za obveščanje (112) obveščeni, da se kadi na Centru za ravnanje z odpadki Dob. Na kraju je bilo ugotovljeno, da tli in se kadi iz odpadne embalaže na ločenem prostoru za odlaganje in začasno hrambo te vrste odpadkov. Gasilci so takoj pričeli z gašenjem, pri tem pa je sodeloval tudi zaposleni z delovnim strojem, ki je odpadno embalažo odmaknil s kupa in jo raztrosil na tla, gasilci pa so jo zalivali z vodo. Korošec nam je povedal, da je intervencija potekala hitro in učinkovito, požar pa so imeli ves čas pod nadzorom. Na intervenciji je sodelovalo pet poklicnih gasilcev CZR Domžale z dvema gasilskima voziloma ter deset gasilcev PGD Dob z dvema gasilskima voziloma. Do požara naj bi bil po besedah Korošca prišlo zaradi samovžiga.

Na Javnem komunalnem podjetju Prodniku so nam povedali, da je eden izmed razlogov za samovžig lahko tudi nepravilno ločevanje odpadkov, kjer se med odpadno embalažo znajdejo odpadki, ki ne sodijo v zabojnik za odpadno embalažo. Največkrat je to steklo, ki ob močnih sončnih temperaturah deluje kot lupa, ki lahko povzroči požar.  Na Prodniku v tem kontekstu prosijo vse svoje uporabnike, da vestno ločujejo odpadke, da ne prihaja do takšnih dogodkov.

Kot so nam še povedali na Prodniku ni prišlo do nobene ekološke škode, niti do nobene velike gospodarske škode na Centru za ravnanje z odpadki. Ob tej priložnosti se na Prodniku zahvaljujejo gasilcem za hitro in učinkovito posredovanje ter svojim zaposlenim, ki so hitro ukrepali in požar takoj prijavili pristojnim službam.

Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi