Jan Šubelj s 16 leti najmlajši slovenski mednarodni mojster

Na sedežu Šahovske zveze Slovenije v Ljubljani je potekala novinarska konferenca z naslovom Šah v času covid-19. Podpredsednica Upravnega dobra ŠZS Darja Kapš je spregovorila o mednarodnemu dnevu šah, ki smo ga obeležili 20. julija, ki je tokrat spričo covid-19 potekal predvsem v spletni obliki turnirjev, ne pa z večjimi prireditvami. Poudarila je izvrsten dosežek mladega Jana Šublja, ki je na nedavno končanem odprtem turnirju v St. Veitu na avstrijskem Koroškem osvojil še zadnjo normo za naziv mednarodnega mojstra.

Matej Šebenik, mladinski selektor in član Strokovnega sveta, je predstavil šahovsko dogajanje v času pandemije, ki se je pretežno prestavilo na svetovni splet. Med drugim bo na ta način letos potekala tudi spletna šahovska olimpijada, kjer bo nastopilo 163 ekip. Slovenija bo nastopala s člani in članicami, med temi tudi z Domžalčanko Tejo Vidic, ter dvema mladinkama in mladincema.

Govora je bilo tudi o Evropskem prvenstvu za člane v Podčetrtku, ki je prestavljeno na zimski termin. V upanju, da se zdravstvene razmere ne bodo poslabšale, se pričakuje izvedba prvenstva od 8. do 21. decembra, prav tako pa se zaradi majhnega števila uradnih mednarodnih turnirjev v letošnjem letu pričakuje množična udeležba šahistov in šahistk. Direktorica olimpijade Nina Rob je dejala, da bi se prvenstvo prestavilo le v primeru slabših razmer glede covida- 19. Dejala je tudi, da bodo v Podčetrtku zagotovili primerne razmere za nastopajoče, oddaljenosti med igralci in podobno.

Član UO ŠZS Mirko Bandelj se je odzval na nedavne zapise v nekaterih medijih (Nova24, Demokracija, Siol.net) glede razmer v zvezi. ŠZS se je odločila za odziv na neresnične trditve v člankih, saj je zadeva šla krepko čez mejo in je prišlo do osebnega napada na posamezne funkcionarje na podlagi njihovih političnih opredelitev. Izpostavil je odprtost ŠZS in njenega Upravnega odbora, kjer politična pripadnost članov ne igra nikakršne vloge. Poudarjeno je bilo, da mladi šahisti in šahistke v zadnjih letih dosegajo vrhunske rezultate v mednarodnem merilu, ŠZS pa jih v okviru svojih zmogljivosti tudi podpira.

Avtor: Jože Skok

 

Tagi