Izšla je nova številka Slamnika – maj 2020

Izšel je majski Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove majske številke v letu 2020.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove majske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

za nami je obdobje, ki je v marsičem spremenilo naš način bivanja. Življenje se sicer počasi vrača v stare tire, a kljub temu še vedno čutimo posledice korona krize, ki je tako nepričakovano spremenila pomlad 2020. Mnogi še vedno delajo le od doma, številni učenci v trenutku ko to pišem, še ne vedo, ali se bodo letošnje šolsko leto še vrnili v šolske klopi ali bodo doma dočakali poletne počitnice. Še huje je tistim, ki ne vedo, ali se bodo še kdaj vrnili na delo, ki so ga opravljali pred krizo oziroma ali bo njihovo podjetje uspelo preživeti gospodarsko krizo, ki prihaja za zdravstveno krizo. Odgovore na ta vprašanja bo prinesel le čas.

Tudi v majskem Slamniku smo pokukali v življenje ali delo Domžalčanov in Domžalčank, ki so tako ali drugače občutili posledice koronakrize. Pri tem pa tokrat nismo bili sami – pomagali so nam tudi naši mladi, nadebudni novinarji – osnovnošolci.

Težavni časi nas vedno postavljajo pred nove izzive. In ne malokrat spodbudijo našo ustvarjalnost in iznajdljivost ter prinesejo tudi številne pozitivne zgodbe. Ena takšnih je zagotovo letošnja nepozabna virtualna prvomajska budnica. Že več desetletij na prvomajsko jutro Domžalčane prebudijo budničarji, ki se v zgodnjih jutranjih urah podajo po domžalskih ulicah. Tokrat so to naredili malo drugače, primerno izrednim razmeram. Kljub vsem ustavitvam družbenega življenja domžalske godbenice in godbeniki niso pozabili na njihovo godbo. Ker budnice v takšni obliki, kot smo jo bili vajeni vsa leta, žal niso mogli izvesti, so z veliko energije ter dobre volje ustvarili budnico na virtualen način, ki je bila na kanalu youtube Godbe Domžale, družabnih omrežjih in na portalu domžalec.si predvajana na prvomajsko jutro.

V tokratni Temi meseca smo pod drobnogled vzeli reklamno preobremenjenost v naši občini. V zadnjih letih je namreč v Domžalah opaziti znaten porast reklamnih panojev. Vizualna preobremenjenost pa ne spodbuja le prekomernega potrošništva in posledično prekomerne izrabe ter degradacije okolja, temveč degradira tudi podobo našega skupnega javnega prostora. Javni prostor tako postaja bojišče za pozornost, ki nas še dodatno obremeni z informacijami, namesto da bi služil kot prostor razbremenitve.

Zaradi ukrepov v zvezi s preprečevanjem epidemije koronavirusne bolezni je popolnoma zastalo življenje tudi na kulturnem področju. Ne samo, da so morala svoja vrata zapreti vse kulturne ustanove, z delovanjem so morala prenehati tudi številna društva, ki delujejo na področju ljubiteljske kulture. O tem, kako so se spopadli z izzivom, ki ga je prinesla epidemija, smo se pogovarjali z Matejem Primožičem, vodjo Območne izpostave JSKD Domžale, in dr. Francem Hribovškom, predsednikom Folklornega društva Groblje.

V Velikem intervjuju je naš gost akademski slikar Janez Praprotnik, katerega pregledna razstava je v teh dneh na ogled v Galeriji Domžale, ki je spet odprla svoja vrata. Domačemu občinstvu se predstavlja z retrospektivnim prerezom skozi desetletja raznovrstnih likovnih ustvarjanj, saj se je po končanem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani poklicno ukvarjal predvsem z grafičnim oblikovanjem.

Vabljeni k branju Slamnika, ki tudi tokrat prinaša številne zanimive zgodbe iz domačega kraja.

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Tagi