Izšla je nova številka Slamnika – julij 2020

Izšel je julijski Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove julijske številke v letu 2020.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove julijske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

tudi poletje 2020 je še vedno zaznamovano s pandemijo koronavirusne bolezni. Kljub temu smo ljudje v večini poletno razpoloženi. Čeprav je marsikaj drugače, si ne pustimo vzeti užitka ob izvajanju poletnih aktivnosti, obisku kulturnih dogodkov, rekreaciji na prostem … Razmeram so se prilagodili tudi izvajalci. Tako lahko na julijski naslovnici Slamnika preberete, kakšno je letošnje poletje pr‘ Berniku oziroma kako delujeta Kulturni dom Franca Bernika in Mestni kino Domžale na svežem zraku. V Temi meseca vam predstavljamo možnosti oddiha v naravi v naši občini.

V Velikem intervjuju smo se pogovarjali z zakoncema Ireno Zajc, univ. dipl. soc. delavko in strokovno delavko na področju socialnega varstva, ter dr. Francijem Jazbecem, vodjo programov in strokovnim delavcem na področju socialnega varstva, ki sta predstavnika in soustanovitelja društva Odnos. Z njima smo se pogovarjali ne le o aktivnostih društva, ampak tudi o položaju migrantov in beguncev v Sloveniji, odnosu ljudi, pa tudi ovir, ki jih imajo na poti do nove priložnosti za življenje.

Zakrament mašniškega posvečenja je letos v Cerkvi na Slovenskem prejelo sedem novomašnikov. Med letošnjimi novomašniki je tudi 25-letni Tilen Oberwalder Zupanc, ki prihaja iz župnije Jarše. Nova maša je bila vedno velik in slovesen praznik za župnijo in za kraj, saj je bil za župnijo Jarše ta praznik še posebno slovesen, saj so po 45 letih, odkar je nastala župnija, dobili svojega prvega novomašnika. Predstavljamo vam ga v rubriki Aktualno.

Med entuziasti, ki s svojimi lastnimi sredstvi obnavljajo, promovirajo in ohranjajo starodobna vozila, je tudi Drago Mesič z Vira pri Domžalah, ki se je z ljubiteljskim zbirateljstvom začel ukvarjati pred dobrimi sedemnajstimi leti. Je ponosen lastnik starodobnega vojaškega vozila Dodge WC 52, letnik 1942. Z njim namerava med 30. julijem in 5. avgustom 2020 obkrožiti državo v nasprotni smeri urinega kazalca. Akcija, ki jo je poimenoval S. O. S. 2020 (Starodobniki okoli Slovenije), bo imela več namenov. Več o akciji si lahko preberete na straneh Slamnika.

V rubriki Obrazi Domžal smo se pogovarjali z Jurčkom Nowakkom, nevladnikom in prostovoljcem, planinskim vodnikom ter organizatorjem akcij planinstva za invalide in osebe s posebnimi potrebami, ki je prepričan, da ovire obstajajo samo v nas samih.

Želim vam, da bi letošnje poletje preživeli čim lepše in si napolnili baterije za prihajajočo jesen.

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Komentarji uporabnikov
Tagi