Huda ura nad domžalsko občino: Toča razbijala strehe, voda zalivala objekte …

Danes, okrog 21. ure se je nad domžalsko občino razbesnelo močno neurje z izredno debelo točo, ki je na številnih objektih razbila strehe, močan veter je odkril nekaj streh, meteorna voda pa je zalila tudi več objektov. Prav tako je zaradi močnega dežja, ki je padalo dlje časa, zalilo objekte, ki so imeli poškodovane strehe. Na terenu so vse razpoložljive gasilske enote CZR Domžale, ki odpravljajo posledice neurja, prav tako pa je bil aktiviran tudi ožji štab Civilne zaščite Občine Domžale.

Trenutno na intervencijah posredujejo vse gasilske enote iz Gasilske zveze Domžale, najhuje pa je neurje prizadelo Domžale Vir in Rodico ter še nekaj drugih krajev. Obvestila o škodi še vedno prihajajo, Regijski center za obveščanje je za območje Domžal med 21. in 23. uro prejel 851 klicev. V dispečerskem centru CZR Domžale so glede na prioritete reševalne enote napotili na 321 naslovov v občini Domžale. Z delom so nadaljevali zjutraj ob 7. uri, ko so pričeli tudi opravljati ogled posledic neurja, na podlagi katerega bodo pripravili načrt za najnujnejšo pomoč. 

Podžupanja in članica Občinskega štaba Civilne zaščite Občine Domžale mag. Renata Kosec nam je povedala, da gre večinoma za poškodovane strehe na individualnih objektih, nekaj pa tudi na večstanovanjskih in poslovnih objektih. Ker je dlje časa močno deževalo, je zaradi poškodovanih streh zalivalo objekte. Na terenu so vse razpoložljive gasilske enote, ki s folijami prekrivajo strehe, črpajo vodo in odpravljajo posledice neurja. V nočnem času so jim na pomoč priskočili tudi gasilci PGD Mengeš, PGD Loka pri Mengšu, PGD Trojane, PGD Lukovica in PGD Krašnja, za kar se jim v Občinskem štabu CZ Domžale lepo zahvaljujejo.

V Občinskem štabu CZ Domžale in Centru za zaščito in reševanje Domžale občane prosijo za potrpljenje, ravnajte samozaščitno in predvsem pazite na svojo varnost in varnost vaših najbližjih.

Vzpostavljena je posebna telefonska številka – 031/699-232, ki bo aktivna danes do 18. ure. Na tej telefonski številk dobijo občani dodatna pojasnila.
Za vso nujno pomoč pa naj pokličejo 112.
Na Občini Domžale se zahvaljujejo vsem gasilcem, pripadnikom zaščite in reševanja za pomoč ter občanom, ki z razumevanjem in strpnostjo pripomorejo k mirnemu reševanju in odpravljanju posledic neurja.

Glede na prijave, ki še vedno prihajajo, je toča poškodovala izredno veliko objektov, da ne govorimo še o škodi na vozilih in še kje. Kot boste lahko videli na naslovni fotografiji, je imela toča premera tudi 5 centimetrov. Nekaj škode na objektih in avtomobilih si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

Informacije in fotografije v zvezi z neurjem, intervencijami na terenu in škodi bomo objavljali sproti.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar, Franci Kociper, Miha Ulčar, PGD Vir, Mojca Grojzdek; Gregor Planinšek, Milica Pirc, Ana, PGD Radomlje, Brinšek Roberta, bralke, Primož Krisper; Jana Okorn; Video: PGD Radomlje

Komentarji uporabnikov
Tagi