Gasilci na pomoč priskočili labodu, ki se je v Rači zapletel v ribiški laks

Gasilci se pri svojem delu srečujejo z različnimi vrstami intervencij. Poleg reševanja življenj in premoženja ljudi, pa na pomoč priskočijo tudi živalim, kadar se te znajdejo v kakšnem težkem položaju, ki je za njih lahko usoden. Ena takšna intervencija je potekala včeraj zvečer v potoku Rača na Gorjuši, kjer so poklicni gasilci CZR Domžale na pomoč priskočili labodu, ki se je zapletel v ribiški laks.

Martin Juteršek, vodja intervencije nočne izmene poklicne gasilske enote CZR Domžale nam je povedal, da so bili ob 19.40 uri s strani občanke obveščeni, da se je v potoku Rača na Gorjuši (pod Smoletovim klancem) v laks zapletel labod. Po vsej verjetnosti je pojedel ribiški laks in trnek, laks pa je imel navit tudi okrog glave in nog. Po besedah Juterška se je labod kljub temu lahko gibal po vodi, zato so imeli kar nekaj dela, da so ga ujeli in rešili laksa. Ker je v tistem delu Rača široka, so za intervencijo uporabili čoln, s katerim so ga lovili kar nekaj časa. Ko jim ga je uspelo ujeti, so ga prenesli na kopno, kjer so ga skupaj z občanko rešili iz objema laksa ter ga nato spustili nazaj v vodo.

Intervencija je bila uspešno zaključena, labod pa se je nato v zavetju teme pridružil ostalim trem labodom. Veselja ni skrivala občanka, ki že ves čas spremlja, obiskuje in hrani labode, ki so si za prebivališče izbrali tisti predel Rače.

Juteršek nam je še povedal, da bo občanka, ki ves čas spremlja in obiskuje labode, ki se nahajajo tam, danes tega laboda pozorno spremljala, saj obstaja možnost da je pogoltnil trnek. V kolikor se bo to potrdilo, bo potreben poseg veterinarja.

Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale

Tagi