Fasaderstvo – Kako izbrati pravo fasaderstvo

Kakšno oz. katero fasaderstvo izbrati?

Izdelava fasade je projekt, ki lastnike objektov doleti navadno enkrat v življenju, koga tudi večkrat. Fasada namreč stoji in zdrži desetletja. Redko je razlog za menjavo fasade obraba, bolj pogosto pa so ta raz log pojav novih in boljših materialov na trgu, ki omogočajo kakovostnejše bivanje in prihranek stroškov na dolgi rok.

Če povzamemo, gre pri izdelavi fasade za projekt, ki ima res dolgoročne posledice in tako dolgoročno vpliva na kakovost bivanja in mnoge druge aspekte. Zato je ključno pri izdelavi fasade, da je ta izdelana skladno s cilji naročnika (primerna debelina izgled in barva), predvsem pa s kakovostnimi materiali in skladno z zahtevo teh materialov. Vsaka napaka pri izdelavi, izbor slabših materialov ali pa nepravilna izdelava (postopek in okoliščine) lahko privedejo do krajše življenjske dobe, slabše funkcionalnosti ali pa do izgleda, ki ni bil načrtovan kot tak.

Ko govorimo o tem, govorimo o tveganju, ki ga v glavnem predstavlja izbira fasaderstva. Dobro fasaderstvo bo ne le dobro svetovalo pri izbiri materialov, temveč bo tudi zagotovilo primeren postopek izdelave skladno z zahtevami, ki jih imajo materiali in skladno s predstavo naročnika o tem, kakšno fasado želi in kakšen izgled želi doseči.

Pri tem ne moremo spregledati dejstva, da vsi fasaderji niso enaki. Vsako fasaderska podjetje ima prednosti in slabosti. Le-te izhajajo iz tega, da je vsako fasaderstvo za nekaj specializirano. Tako poznamo podjetja, ki so specializirana za fasade blokov, fasaderstva, ki nudijo izdelavo fasade s standardnimi materiali in druge tipe podjetij.

Za izdelavo fasade hiše ne izberite fasaderjev, ki so specializirani za fasade blokov.

Zakaj?

Izdelava fasade na bloku namreč zahteva popolnoma drugačen pristop k izdelavi, drugačne (sicer podobne) materiale, predvsem pa hitrejšo izdelavo. Če bi s takim pristopom izdelovali fasado hiše, bi dobili slabšo kakovost fasade in materiale, ki nudijo hitrejše sušenje a nekoliko slabšo dolgoročno obstojnost.

Zidarji in gradbinci na splošno niso specialisti za fasade. Mnogi naročniki izdelujejo fasade sočasno z drugimi aktivnostmi na objektu. Še posebej to velja za novogradnje, ko naročniki zaupajo vse enemu izvajalcu. Seveda so gradbena podjetja dobra in specializirana za gradnjo in to izvajajo kakovostno. Ko pa pride do področja izdelave fasade, pa je situacija nekoliko drugačna. Izdelava fasade v primerjavi z zidarstvom in gradnjo, je bistveno bolj precizen postopek. Materiali, ki se uporabljajo pri gradnji fasade so bolj fini, stopnja natančnosti pri izdelavi pa precej višja. Tega mnogi gradbinci niso najbolj vajeni. Zato je lahko kakovost fasade nekoliko nižja pri ne-specializiranih izvajalcih.

Kakovostnejših materialov fasad ne naročajte pri komerkoli.

Večina fasaderjev dela fasade z enim in istim materialom desetletja. Ta material dobro poznajo, zanj lahko ponudijo dobro ceno in ga tudi dobro implementirajo. Torej je za naročnika smiselno, da pri takem ponudniku izbere tudi material, ki ga ta dobro pozna in ima z njim tudi izkušnje ter ustrezno znanje.

Večina fasaderjev dela fasade z enim in istim materialom desetletja.

Nadstandardni materiali pa imajo svoje specifike, za katere tudi mnogi fasaderji pač ne vedo. Tako se v praksi pogosto dogaja, da stranka izbere bolj kakovostni zaključni sloj, ki pa ga potem fasaderji kombinirajo s standardnimi materiali. Fasada je sicer kljub temu lahko obstojna a funkcionalnost zaključnega sloja tako ni izkoriščena oz ne pride do izraza dovolj. Dogajajo pa se seveda tudi hujše napake.

Kako prepoznati katero fasaderstvo je pravo zame?

Izbiro fasadnega sistema in vrste materialov naročniki pogosto prepuščajo izvajalcem. S tem pa lahko pride do tega, da naročnik dobi slabši material, kot bi ga sicer lahko dobil za isto ali pa vsaj primerljivo ceno.

Pri izbiri fasaderja se največ uporabnikov odloči, da pošlje povpraševanja več ponudnikom. Po tem, ko pridobijo ponudbe pa se orientirajo glede na ponujene cene. Nato se dogovorijo za ogled objekta, kjer jih en ponudnik prepriča bolj kot drug. Izbiro fasadnega sistema in vrste materialov naročniki pogosto prepuščajo izvajalcem. S tem pa lahko pride do tega, da naročnik dobi slabši material, kot bi ga sicer lahko dobil za isto ali pa vsaj primerljivo ceno.

Glede na omenjeno bi bilo za mnoge naročnike bolje, da bi izvajalce povprašali ,katere materiale najpogosteje uporabljajo in katere priporočajo. Tako bi ponudbe lahko razvrstili glede na materiale. Tako bi videli, kateri izvajalec ponuja boljši in kateri slabši material in po kakšni ceni. Niso vsi materiali enaki.

Kako najti boljšo fasado in je ne preplačati?

Večji ponudniki si lahko privoščijo nižje cene. Zakaj? Preprosto zato, ker pri dobaviteljih kupijo več materiala in si izpogajajo boljše cene. Vprašanje pa je, kaj s tem naredijo. Razliko namreč lahko pospravijo v svoj žep, lahko pa situacijo obrnejo drugače.

Večja fasaderska podjetja fasadne materiale dobijo po nižjih cenah. Vprašanje pa je, ali jih ponudijo tudi končnemu kupcu.

Tak primer je Matevž Nograšek, ki je leta 2019 ustanovil samostojno podjetje za izdelavo fasad. Danes je njegovo podjetje Fasade D&M eden izmed največjih fasaderskih podjetij na slovenskem trgu. Matevž Nograšek si je pri dobaviteljih fasadnih materialov sčasoma izpogajal zelo dobre pogoje. Namesto, da bi spustili ceno fasad, ali razliko v ceni pospravil v žep je šel korak dlje. Strankam po primerljivi ceni ponuja boljše fasadne materiale. Poskrbel je, da so vse ekipe usposobljene za izdelavo fasade z boljšimi materiali. Fasade pa izdelujejo po postopku, ki je priporočen in namenjen izdelavi fasade izključno s temi materiali.

Kupci pri podjetju Fasade D&M dobijo boljšo fasado po minimalno višji ceni, kot bi jo dobile pri kateremu drugemu ponudniku.

Ne verjemite na besedo, primerjajte ponudbe in se prepričajte

Tukaj nam seveda ni treba verjeti na besedo. Dovolj, da se o tem prepričate, je to, da zahtevate ponudbo za izdelavo fasade in naročite ogled objekta. Hkrati povprašajte o tem, kateri materiali bodo uporabljeni pri izdelavi fasade. Vse to pa primerjajte s tem, kar vam ponujajo drugi ponudniki.
Fasade D&M sproti objavljajo tudi projekte, ki so jih izvedli. Oglejte si jih na tej povezavi, kjer najdete tudi podatke o tem, kateri materiali so bili uporabljeni pri izvedbi fasade.

Naročnik oglasa: Fasade D&M

 

Komentarji uporabnikov
Tagi