Akademska slikarka Vera Terstenjak v medkoronskem času ustvarila čudovita likovna dela

Obiskovalci akademske slikarke Vere Terstenjak so bili nemalo presenečeni, ko so na rožnem vrtu njenega doma zagledali dvanajst enkratnih likovnih del, ki jih je domžalska umetnica ustvarila v času med marcem in avgustom letošnjega leta.

Ko je domžalska akademska slikarka Vera Terstenjak oznanila, da bo v sredo, 26. avgusta 2020, na ogled postavila svoja likovna dela, ki jih je ustvarila v času korona krize, je prišlo na njen rožni vrt na ogled čisto svežih likovnih del kar nekaj njenih prijateljev, slikarjev, kiparjev ter sosedov, ki so bili nemalo presenečeni, kaj vse je umetnica ustvarila v teh nekaj mesecih. Ob cvetličnih grmih najdemo dvanajst novih likovnih del z motivi kipov, kapelic, cerkva in živali, ki jih je Vera vkomponirala na platno v svet rož in korona virusa. Razstavo si je ogledal tudi akademski kipar Jurij Smole, ki je pripravil tudi krajši pogovor z domžalsko umetnico.

V pogovoru je Jurij Smole dejal, da je presenečen nad številom likovnih del. Vera je dejala, da je imela časa za slikanje na pretek, saj je korona tudi zanjo nekaj dobrega naredila, verjame pa, da so med krizo ustvarjali tudi drugi umetniki. Povedala je, da se je malo zazrla vase, malo je še bilo strahu pred korono v njej, kakor tudi pri sosedih in drugih ljudeh, zato si je zadala naslednje cilje: delo v vrtu, delo v ateljeju, sprehodi … Ustvariti si ji morala samo rdečo nit, ki jo bo prelila na platno.

Tako je obiskala Arboretum Volčji Potok, kjer je še vedno po parku razstavljenih veliko kiparskih del, ki so jih pred 36. leti kiparji ustvarjali pri njej na dvorišču. Ker sama za kipe, ki so jih kiparji pustili pri njej, ni mogla več skrbeti, jih je podarila Arboretumu Volčji potok, kjer park krasijo še po vseh teh desetletjih od nastanka. In kipi so kljub starosti še vedno tam, polni modrosti … Tako so nekateri kipi zaraščeni z mahom, z bilkami, na njih je tako rekoč novo življenje, zato se je Vera zavezala, da to življenje teh kipov prenese na platno.

Zanimivi so tudi vdelani detajli živali, kot so črni kosi, ki jih ima doma na dvorišču letos res veliko, njen dvajset let star mačkon, ki jo je bodril pri slikanju in ji držal moralno oporo ter jo spremljal ob lepi glasbi, ki jo je vrtela ob ustvarjanju umetnin. Najbolj všeč pa ji je slika ježka, ki je letos spomladi umrl, verjetno od starosti in ga je tudi sama pokopala pri domači ograji. Nad ježkom je namreč v sliko vkomponirala kapelico Marije na Goričici kot ohranjanje energije, ki je ostala po smrti tega ježka.

Kot je dejal Jurij Smole, smo z živalmi ustvarili neko močno povezavo, umetnica pa je med kipe, kužna znamenja in objekte, lepo vkomponirala živali ter cvetje. Živali so namreč vedno z nami, vedno jih opažamo, zato so praktično že mistične. Objekti pa so tudi že stoletja med nami. In vse naštete stvari imajo neke svoje energijske točke, ki nam pomagajo. Seveda med vso to umetnostjo ne manjka tu pa tam kakšen korona virus, ki opominja na čas, ki smo ga zaradi njega preživeli bolj ali manj zaprti.

Oba umetnika sta si bila enotna, da je korona čas marsikaj odnesel, pa tudi veliko prinesel. Korona je bila kot vrata, skozi katera v istem trenutku izstopiš in vstopiš. Ob tem pa nikoli ne vemo kje smo; ali na vstopu ali izstopu. Kot je dejala Vera Terstenjak, sedaj s kipi, ki jih preliva na platno, budi čas izpred šestintridesetih let, ko so nastajali kot novo življenje, zatem so v Arboretumu stagnirali, sedaj pa jih spet obuja kot novo življenje, tokrat na slikarskem platnu.

Ko bo luknja v razstavnem programu Galerije Domžale, bodo postavili razstavo medkoronskih izdelkov, zato umetnika že sedaj vabita domžalske umetnike, da se oglasijo s svojimi medkoronskimi izdelki, da jih skupaj razstavijo na eni od prihodnjih razstav. Oba namreč upata, da so domžalski umetniki ustvarjali tudi v tem času, zato dobrodošli in z izdelki na plano. Več pa v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi