Dijaki Gimnazije Domžale in varovanci MGC Bistrica so sodelovali v medgeneracijskem branju

Dobri medsosedski odnosi so izredno pomembni za kulturo bivanja. Srednja šola Domžale je lani jeseni dobila nove sosede, saj so se z odprtjem Medgeneracijskega centra Bistrica Domžale tja preselili starostniki, kjer v udobnem in prijetnem ambientu preživljajo jesen svojega življenja. Prvo sodelovanje Srednje šole Domžale in MGC Bistrica, pa je že obrodilo sadove.

V sklopu projekta Teden vseživljenjskega učenja ter festivala Bralnice pod slamnikom je Gimnazija Domžale organizirala delavnice medgeneracijskega branja, na katerih so se dijaki njihove gimnazije in varovanci Medgeneracijskega centra Bistrica, na osnovi treh prebranih mladinskih romanov znanih avtorjev pogovarjali o svojih bralnih navadah, o doživljanju literature, se družili ter se učili drug od drugega.

Danes ko je potekala četrta delavnica, smo jih tudi obiskali in si ogledali kako poteka ta medgeneracijski projekt. Dijaki prvega letnika in varovanci so se razdelili v tri skupine in skupaj izdelovali plakate, ki so nosili vsebino in fotografije preteklih treh srečanj.

Namen delavnic je druženje mladih in starejših ter premagovanje medgeneracijskih razlik.

Kot nam je povedala mentorica delavnice Nina Stopar iz Gimnazije Domžale, je to že tretji njihov projekt, ki so jih izvedli v sklopu projekta vseživljenjskega učenja. Letos pa prvič sodelujejo z varovanci MGC Bistrica. Namen teh delavnic je druženje mladih in starejših, ustvarjanje, premagovanje medgeneracijskih razlik ob življenjskih temah ter spoznavanje literature. Zadnje srečanje pa bodo imeli v Knjižnici Domžale v sklopu Bralnice pod slamnikom, ko bo prisotna tudi prevajalka izbranih romanov Tamara Bosnič. Stoparjeva se je tudi zahvalila Knjižnici Domžale, da so zagotovili dovolj knjig, ki so bile tema letošnjih delavnic. Prav tako je povedala, da razmišljajo o tem, da bi izvedli širši literarni natečaj o medgeneracijskih dejavnostih.

Mentorica Nina Stopar iz Gimnazije Domžale.

Vodja socialnega programa v MGC Bistrica, Nada Slak nam je povedala, da so varovanci navdušeni nad tem projektom in da po dogodku še teden dni govorijo o tem. So pa imeli nekateri varovanci z branjem nekaj težav zaradi različnih zdravstvenih razlogov. Zaradi tega so na delavnicah večkrat tudi prebirali razna poglavja in se nato pogovarjali o njih.

Dijakinji Ana in Patricija, ki sodelujeta v projektu, sta povedali, da je to zanimiv dogodek in da je tudi izredno zanimivo slišati, kakšen pogled imajo starejši na obravnavane knjige. Dodali sta še, da imajo varovanci izredno zanimive življenjske izkušnje, ki jih povedo na delavnicah.

Za dijakinji Ano in Patricijo je projekt zanimiva izkušnja.

Zadnje srečanje, ko se bodo dijaki in varovanci pogovarjali s prevajalko izbranih romanov Tamaro Bosnič, bo v sredo 29. maja 2013, ob 12. uri, v Knjižnici Domžale.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov