Deklica in drevo – Obeležitev svetovnega dneva Alzheimerjeve bolezni

Mesec september je razglašen za svetovni mesec demence in je namenjen obveščanju javnosti, s katero bi lahko prispevali k boljši obravnavi bolnikov in podpori njihovim svojcem. Demenca spada med bolezni, ki jo pogosto prikrivajo, o njej ne govorijo ali pa jo skušajo prezreti, čeprav dementni bolniki, njihovi sorodniki in skrbniki potrebujejo veliko podpore in razumevanja. Družbena stigma je posledica pomanjkljivega znanja o demenci, povzroči pa lahko različne posledice, med drugim dehumanizacijo bolnika, pomanjkanje ustrezne oskrbe za bolnika in njegove skrbnike, zapoznelo diagnozo in pomanjkljivo podporo.

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, ki je najpogostejši vzrok demence, so danes popoldne v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale pripravili prireditev, kateri je sledila projekcija filma Deklica in Drevo. Po ogledu filma pa je sledil še pogovor z režiserjem Vladom Škafarjem in glavnima igralkama Štefko Drolc in Ivanko Mežan. Prireditev je potekala v organizaciji Doma upokojencev Domžale, Knjižnice Domžale in Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, pod pokroviteljstvom Občine Domžale in njenega župana Tonija Dragarja.

Kot je v uvodu povedala voditeljica prireditve, Cveta Zalokar Oražem, demenca vse bolj dobiva razsežnosti epidemije. V Sloveniji trenutno za to obliko bolezni trpi že več kot 30.000 ljudi. Alzheimerjeva bolezen je ena od oblik demence, bolezen današnjega in jutrišnjega časa. Večina bolnikov je soočena z nepoznavanjem bolezni. Njihovi svojci pa so žal prevečkrat prepuščeni sami sebi. "Tudi mi smo danes tu, da bi bolje razumeli ter pokazali, da se kot družba in posamezniki zavedamo, da je demenca tu, vsi ki jih prizadene pa ne smejo ostati osamljeni in nerazumljeni", je še povedala Zalokar Oražmova.

Lidija Bašič Jančar, socialna delavka v Domu upokojencev Domžale, ki je v letošnjem letu dal pobudo in vodil organizacijo izjemno odmevnih pogovorov o demenci, ki so jih vsak mesec pripravljali v Knjižnici Domžale in jih poimenovali Alzheimer caffe, je povedala, da demenca spada med tiste vrste bolezni, o kateri še vedno neradi govorimo. Ob tem si lahko samo mislimo v kakšni stiski je človek, ki se čedalje težje izraža, pozablja dogodke in ljudi in se osebnostno spreminja, v stiski pa so tudi njegovi svojci. V Domu upokojencev Domžale prizadetim zaradi demence posvečajo veliko pozornosti. Že nekaj let razvijajo podporne skupine za svojce. Letošnje leto pa je zaznamovano s projektom Alzheimer caffe. Vse do meseca maja so v knjižnici gostili vrsto strokovnjakov s tega področja, z namenom, da bi bili ljudje z demenco in njihovi svojci bolje razumljeni v svojih stiskah. Srečanja Alzheimer caffe se bodo nadaljevali že prihodnji mesec. "Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni smo tukaj zato, da obogatimo znanje in si izmenjamo izkušnje ter, da s spoštovanjem razmišljamo o starosti in o vseh, ki so v starosti kakorkoli prizadeti. In da razmišljamo o življenju", je še povedala Bašič Jančarjeva.

Lidija Bašič Jančar, socialna delavka v Domu upokojencev Domžale.

Podžupanja Občine Domžale, Andreja Pogačnik Jarc je poudarila, da so Domžale sicer mlada občina, saj je populacija mladih družin, ki so se je v zadnjih letih preselila v Domžale, zelo znižala povprečno starost v občini. Pa vendar se tudi populacija 65+ močno povečuje. In vsi pripadniki te generacije pa tudi svojci se pogosto srečujejo s strahom, kaj pa če tudi nas ta bolezen sreča ali pa doleti. "Zato izjemna hvala skupini, ki se je lotila osvetljevat to bolezen, ki je na nek način še vedno stigmatizirana, zelo pa prizadene svojce in bolnike same. S takšnimi srečanji si lahko delimo strahove, pa tudi pozitivne izkušnje in drug drugemu lahko neizmerno pomagamo. Želim, da bi tudi današnji večer pripomogel k temu", je še dodala Pogačnik Jarčeva.

Podžupanja Občine Domžale, Andreja Pogačnik Jarc.

Direktorica Knjižnice Domžale, mag. Barbara Zupanc Oberwalder, je povedala, da se v Knjižnici Domžale zavedajo, da beseda tolaži, povezuje, združuje in pomaga vzdrževati psihično in fizično kondicijo. Še lepše je, če je to izbrana beseda, tista topla domača. Naši možgani so namreč tisti s katerimi premikamo svetove, dojemamo, razumemo in sprejemamo. Knjiga pa je lahko njihova pomočnica. Samo skupaj pa presegamo razlike. V Knjižnici Domžale, so se hitro odzvali in soorganizirajo izredno dobro sprejeti projekt Alzheimer caffe. Že sam fizičen prostor v knjižnici je tisti, ki je mnogim olajšal tiste prve korake. Projekt pomaga premagovati razlike, tabuje, tako da združuje in premaguje strahove. Knjižnica je tisti javni prostor, ki mora biti prostor druženja, ki je mnogo več kot skladišče knjig. Tako v Knjižnici Domžale za starejše generacije izvajajo svetovanje pri uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije. Skupaj s starejšimi berejo, prisluhnejo njihovim zgodbam, včasih tudi obiščejo bližnji dom upokojencev, kjer jim predstavijo delček njihovega programa. S premičnimi zbirkami knjig bogatijo življenje tistih ljudi, ki to želijo. Če ljudje, ki bi radi brali, pa zaradi raznih fizičnih omejitev ne morejo do knjig, jim knjige prinesejo na dom.

Direktorica Knjižnice Domžale, mag. Barbara Zupanc Oberwalder.

Milan Marinič, direktor Kulturnega doma Franca Bernika, je zaželel vsem obiskovalcem, kar se da prijetno gledanje kulturnega dogodka. Ob tem je izrekel dobrodošlico gostjama prireditve, igralkama Štefki Drolc in Ivanki Mežan. Kot je še povedal Marinič, se želijo s kulturnimi dogodki dotakniti vseh generacij od najmlajših do starejših. Z letošnjo sezono so uvedli poseben s filmskim program za starejše obiskovalce, ki bo na sporedu med tednom dopoldne, vse v korist temu, da kulturne dogodke približajo najširšemu krogu občanom.

        

Ivanka Mežan (levo) in Štefka Drolc (desno).

Film Deklica in drevo, prikazuje zgodbo o nesmrtni ljubezni med dvema šolarkama iz majhne vasi, ki ju usoda loči že v rosnih dekliških letih in ju na starost spet nepričakovano združi, nam odkriva neizmerno veličino otroškega življenja, energijo in čistost najzgodnejših čustev ter moč in globino medčloveških vezi in človekovih vezi z naravo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov