Da se bolje spoznamo: Selo pri Moravčah gostilo 22. srečanje vasi Selo-Sela-Sele

Selo pri Moravčah, Selo pri Ihanu, Dečno selo, Račje selo, Sele pri Polskavi in Selo na Vipavskem je le peščica od kar 26 vasi, ki so se predstavile na 22. srečanju vasi Selo-Sela-Sele v Moravčah. Osnovni namen tradicionalnih srečanj je druženje, tkanje novih prijateljstev in promocija vasi. Tradicionalna srečanja vasi potekajo v juniju po različnih vaseh Selo, Sela in Sele. Gre za družabni dogodek, ki se ga vsako leto udeleži vse več ljudi. Z leti so se med udeleženimi kraji stkale prijateljske vezi, kar je spodbudilo še druge kraje, tako iz Slovenije kot tudi iz zamejstva, da so se jim pridružili na vsakoletnih srečanjih.

22. srečanje vasi Sela, Sele in Selo iz vse Slovenije je soboto, 30. junija 2018, potekalo v organizaciji Turističnega društva Moravče, preko tisoč udeležencev – Selanov pa je gostilo Selo pri Moravčah. V ospredju 22. srečanja vasi Selo-Sela-Sele je prireditev, ki povečuje prepoznavnost manjših krajev po Sloveniji. Vaščani Selo pri Moravčah so se zelo potrudili, da so se gostje pri njih dobro počutili.

Na prireditvenem prostoru se je že zjutraj zbrala množica ljudi iz vseh koncev Slovenije, organizatorji so jih našteli približno 1.000. Pred  vročino in morebitnim dežjem jih je ščitil šotor, dobre volje pa tudi na letošnjem srečanju ni manjkalo. Po nastopu MePZ DU Moravče je ta praznični dan in vse udeležence blagoslovil moravški župnik Kancijan Čižman ter zaželel dobrodošlico in lep dan vsem zbranim. Vse prisotne je pozdravil tudi župan Občine Moravče Martin Rebolj, ki je skupaj s predstavnikoma iz Sel pri Moravčah, Mihom Novakom in Francem Lebarjem sprejel vseh 26 delegacij iz cele Slovenije. Po mimohodu predstavnikov vseh vasi, izmenjavi daril ter kulturnem programu, ki so ga pripravili gostitelji, so si udeleženci ogledali znamenitosti Moravč in okolice. Tako so si gostje v popoldanskem času ogledali Limbarsko goro, planinski dom na Uštah, panoramo Moravške doline, grad Tuštanj, pripravili pa so tudi družabne igre.

V kulturnem programu, ki ga je vodila Mira Smrkolj, so nastopili Mešani pevski zbor Društva upokojencev Moravče, Tamburaška skupina Vrhpolje pri Moravčah ter Folklorna skupina Društva upokojencev Moravče. S svojimi izdelki in prikazom izdelave le teh pa so se predstavili tudi domači rokodelci Moravške doline. Za dobrodošlico gostom pa so žene in dekleta iz Sela pri Moravčah napekle veliko potic in piškotov ter ostalih sladkih dobrot.

Doslej so se Selanke in Selani srečali že dvaindvajsetič. Vsako popotovanje je bila dragocena izkušnja, njihovo obzorje širše. Gostitelji orišejo kulturno-zgodovinsko dediščino svojih krajev, spoznavajo pa   tudi kako živijo in kaj ustvarjajo prebivalci Sel v različnih kotičkih Slovenije. Tovrstna srečanja so vsekakor enkratna priložnost za sklepanje osebnih prijateljstev, ki v prihodnosti lahko prerastejo v poslovne stike.

Vsako leto se prebivalci naselij, ki imajo v svojem imenu izraz selo, sela, sele ali selce, srečajo v enem izmed 103 Sel v Sloveniji. Pobudo za srečevanje Selanov je dal gospod Janez Škalič in v njegovem Selu v Prekmurju so vaščani organizirali prvo srečanje. Vsa srečanja potekajo pod geslom »Da se bolje spoznamo«.

Več fotoutrinkov s srečanja si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi