Coworking ali po domače – sodelovanje

V Domžalah se nekako mačehovsko obnašamo do podjetnikov, inovatorjev in predvsem do mladih, ki šele začenjajo svojo profesionalno pot. Če bi vprašali politične stranke, bi prav vse zatrdile, da je potrebno nekaj narediti na tem področju in hitro bi se strinjali, da je podjetniški inkubator nekaj kar bi, pregovorno podjetniška občina, kar naj bi Domžale bile, morala imeti. Pa vendar ga nimamo, razlogov je na eni strani veliko, po drugi strani pa prav nobenega.

Na marčevski seji občinskega sveta sem dal pobudo za ustanovitev prostora za, v svetu že razširjenega, coworking ali po domače – prostora za sodelovanja. Prepričan sem, da večina bralcev pozna to obliko dela, pa vendar nekaj besed o tem. Osnovna ideja je, da mladi samozaposleni, podjetniki in ustvarjalci z različnih področij ustvarjanja, delujejo pod skupno streho, v enem prostoru, kjer imajo na voljo vso osnovno pisarniško infrastrukturo, prostore za sestanke in izobraževanja.

Kako je to videti v praksi? Pridruži se lahko praktično kdor hoče, vsak dela svoje delo, lahko pa se izmenjujejo izkušnje, pomoč in znanje. Vzdušje je sproščeno, ustvarjalno. Takšno okolje spodbuja razvoj inovacij, je delček v ponovnem zagonu gospodarstva in prispeva k boljši, ustvarjalni in solidarni družbi. Dejstvo je, da v današnjem svetu vse več ljudi dela samostojno, imajo specializirana znanja in iščejo večjo samostojnost. Coworking pa predstavlja odlične možnosti nadgrajevanja. Vključujejo se lahko večja podjetja, organizirajo delavnice, predavanja in izobraževanja.

V svetu obstaja več tisoč coworking prostorov in čas je, da Domžale sedejo na ta vlak in gremo naprej, tudi v želji po občutnejšem razvoju občine. Mogoče, čisto mogoče je, da se na iz tega nekoč razvije pravi podjetniški inkubator, ki bi pomagal mladim podjetnikom na poti do uresničevanja njihove ideje. Morda je prav to način, ki bo vrnil Domžale na podjetniški zemljevid, kot mesto mladih ustvarjalnih posameznikov, ki se zavedajo, da skupaj lahko naredimo več in bolje tako za sebe kot za okolico.

Uroš Breznik, SD, Občinski svetnik 

Komentarji uporabnikov